Toate ştirile (old site news)

ÎN AJUNUL SUMMITULUI DE LA VILNIUS, LA TIRASPOL VOR FI DISCUTATE PERICOLELE ACESTUIA ASUPRA ECONOMIEI TRANSNISTRIEI

19 noiembrie, 2013

Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN va efectua pe 27 noiembrie, în ajunul summitului „Parteneriatul Estic” de la Vilnius, şedinţe parlamentare deschise cu genericul „Aprecierea situaţiei actuale a economiei Transnistriei: pericole şi perspective de dezvoltare”

Organizatorii acestora au comunicat pentru Agenţia „INFOTAG” că la audienţe sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor Transnistriei şi Rusiei, întreprinderilor din regiune, comunităţii ştiinţifice, ONG-urilor, experţi din domeniul economiei, presei.

„Scopul desfăşurării audienţelor parlamentare este aprecierea situaţiei actuale a economiei Transnistriei şi elaborarea de către stat a măsurilor de îmbunătăţire a condiţiilor economice, luând în calcul posibilele provocări ale politicii externe, care reies din intenţiile RM să parafeze, iar Ucraina să semneze Acordul de Asociere cu UE”, se spune în comunicat.

Anterior Camera Civică a Transnistriei a decis să înainteze o adresare popoarelor Ucrainei, Moldovei, Rusiei, Găgăuziei, Abhazia şi Osetia de Sud care conţine „opinia  poporului transnistrean despre  viitorul summit al „Parteneriatului Estic”.

Scopul principal al documentului este „de a obţine sprijinul şi compasiunea poporului pentru a proteja interesele Transnistriei şi a cetăţenilor acesteia”.

„Principalul efect, pe care civicii îl aşteaptă de la Adresare este recunoaşterea Transnistriei. RMN de facto este un stat instituit şi trebuie să fie recunoscut de jure. La momentul actual consider că există destule condiţii pentru această recunoaştere. Trebuie să ne adresăm la toţi subiecţii, inclusiv, la cei de drept internaţional, pentru ca această procedură să fie finisată. Sperăm că într-un final Transnistria va fi recunoscută ca stat independent”, a spus preşedintele Camerei Civice Serghei Smiricinschi.

„INFOTAG” precizează: Tiraspolul official nu este de acord cu alegerea Moldovei în favoarea integrării europene şi tinde spre Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Autorităţile regiune se tem că după crearea Zonei de Liber Schimb între Moldova şi Ucraina cu UE, Transnistria  va fi nevoită să acţioneze după regulile acestora, fapt ce va afecta negativ economia regiunii, orientată spre Rusia.

 

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.