Toate ştirile (old site news)

DACĂ ALEGERILE PARLAMENTARE AR AVEA LOC DUMINICA VIITOARE, ATUNCI PCRM AR OBŢINE 34,9%, PLDM – 13,9%, PDM – 9,3%, IAR PL – 6,2%

19 noiembrie, 2013

În cazul în care săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare atunci opţiunile de vot ale alegătorilor ar fi repartizate în felul următor – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 34,9%, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 13,9%, Partidul Democrat – 9,3%, iar Partidul Liberal – 6,2%. Celelalte partide parlamentare nu ar acumula numărul necesar de voturi pentru a accede în Parlament.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, astfel arată datele sondajului „Barometrul Socio-Politic”, realizat de Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC în perioada 19 octombrie -11 noiembrie 2011 în rândul a 1126 de respondenţi din 12 localităţi din Republica Moldova.

Directorul IMAS, Doru Petruţi, a relatat în cadrul unei conferinţe de presă că numărul celor indecişi este de 24,7%. 4,9% dintre respondenţi nu ar participa la alegeri.

În ceea ce priveşte încrederea în partidele politice, sondajul arată că de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor continuă să se bucure PCRM – 38%, în descreştere cu 5% faţă de luna mai curent, PLDM – 22% (+4%), PDM - 16% (16% şi în luna mai), PL 14% (+1%). Partidul Liberal Reformator se bucură de încrederea a 15% din respondenţi, iar PAD şi PSRM de 11%.

„În general, încrederea în partide urmează un trend ascendent, însă acesta este destul de lent. Practica arată că încrederea în partide, ca şi în lideri, poate scădea rapid, însă creşterea este relativ lentă”, a spus directorul IMAS.
 
La  capitolul încrederii în instituţii, de cea mai mare încredere se bucură Biserica, mass-media şi administraţia publică locală. De cea mai puţină încredere se bucură instituţiile de stat – Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia, Procuratura.

„Foarte mulţi s-au aşteptat la creşteri spectaculoase a încrederii în instituţiile de stat odată cu venirea lui Iurie Leancă la funcţia de premier. Lucrurile nu stau însă chiar aşa. Încrederea în instituţiile statului este cu greu recuperată”, a spus Doru Petruţi.

Potrivit sondajului, activitatea premierului Iurie Leancă este considerată bună şi foarte bună de 42% din respondenţi, în timp ce alţi 42% o consideră slabă şi foarte slabă.

 

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2013.11.19 15:58 Ion
    Sunt sigur ca PD a demonstrat deja ca detine o echipa extraordinara de profesionisti adevarati astfel ca increderea cetatenilor e in continua crestere in aceasta formatiune politica astfel cred ca depaseste cu mult aceste cifre prezentate in sondaj!!!
  2. 2013.11.19 15:59 Irina
    PDM da dovada de o crestere considerabila si in general coalita de guvernare, se vede ca aspiratiile pe care le au si actiunile concrete pe care le interprind creste increderea cetatenilor. Cu siguranta si proiectul care a fost inteprins de PDM referior la informarea cetatebilor despre EU a influentat considerabil. Bravo actualei guvernari.
  3. 2013.11.19 16:03 Evghenii
    PDM este un partid de 20 - 25 % si nicidecum de 9, asa ca nu cred in aceste date.
  4. 2013.11.19 16:32 Viorel
    PDM si celelalte partide din Coalitia Pro-Europeana sunt in continua crestere , una stabila si sigura , ceea ce va permite parcurgerea caii noastre europene.
  5. 2013.11.20 08:27 RL
    "Episcopul de Bălți și Fălești Marchel face agitație politică pentru PCRM" Zile grele pentru MOLDOVA...in sinul Bisericii sunt multi bolsevici...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.