Toate ştirile (old site news)

MILITANŢII PENTRU DREPTURILE OMULUI CONSIDERĂ CĂ JUDECĂTORIILE ÎNCALCĂ DREPTURILE VORBITORILOR DE LIMBĂ RUSĂ

20 noiembrie, 2013

Experţii organizaţiei civile pentru drepturile omului „Consiliul de prevenire şi lichidare a discriminării” consideră că judecătoriile Moldovei încalcă drepturile cetăţenilor vorbitori de limbă rusă.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, experţii exemplifică prin cazul când cetăţenii RM Igor Mocan şi Serghei Ulanovici, cererile cărora au fost depuse în limba rusă la judecătoria sectorului Buiucani al oraşului Chişinău, au fost refuzate de a fi primite şi examinate. Funcţionarii judecătoriei au motivat refuzul prin faptul că cererile trebuie să fie scrise în limba de stat, făcând referire la articolul 24 din Codul de Procedură Civilă, în care se spune că „judecarea pricinilor civile în instanţele judecătoreşti se desfăşoară în limba moldovenească”.

Reclamanţii totuşi consideră că judecătoria a încălcat drepturile civile ale acestora, care sunt stipulate în articolul 11 al legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RM”. În document este subliniat că cetăţenii se pot adresa în instanţele de stat în limba de stat sau în limba rusă. De asemenea, a fost încălcată regula, potrivit căreia, „în Moldova toţi cetăţenii, indiferent de naţionalitate sunt egali în faţa legii”.

Cu toate că acţiunile funcţionarilor cancelariei judecătoriei sectorului Buiucani au fost contestate la Curtea de Apel din Chişinău, ultima a emis pe 3 octombrie 2013 decizia în defavoarea lui Mocan şi Ulanovici. În aceasta se vorbeşte că „reclamanţii trebuie să alcătuiască cererea sau în limba de stat sau să suporte cheltuielile pentru traducere”.

Reprezentanţii „Consiliului de prevenire şi lichidare a discriminării” consideră că în judecătoriile menţionate mai sus drepturile cetăţenilor RM sunt încălcate în cel mai grav mod şi intenţionează să conteste aceste decizii.

 

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.