Economie

​MOLDOVA ŞI KAZAHSTAN VOR EXTINDE RELAŢIILE COMERCIAL-ECONOMICE

24 iulie, 2015

Moldova şi Kazahstan vor dinamiza relaţiile comercial-economice. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, asemenea înţelegere a fost atinsă în cadrul celei de-a V-a şedinţe a comisiei interguvernamentale, desfăşurate joi la Chişinău.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din RM, Nicolae Olaru, a relatat în cadrul unui briefing de la finele şedinţei, că în cadrul vizitei de două zile delegaţia din Kazahstan a vizitat întreprinderile moldoveneşti din domeniul viticulturii, vinificaţiei, creşterea porumbului şi floarea soarelui.

Potrivit spuselor sale, la şedinţă s-au discutat aspecte ale cooperării în domeniul energeticii, sănătăţii, investiţiilor şi culturii. Părţile s-au arătat interesate de îmbunătăţirea condiţiilor pentru transportarea mărfurilor şi pasagerilor între ţări.

Viceministrul Agriculturii din Kazahstan, Saparkhan Omarov, a spus că a fost discutată posibilitatea activităţii comune în domeniul comunicaţiei aeriene. Reprezentanţii celor două ţări au acordat atenţie deosebită agriculturii.

„În prezent relaţiile se limitează la activitate ştiinţifică comună – adaptarea seminţelor de porumb din Kazahstan, schimbul de soiuri de struguri şi informaţie ştiinţifică despre selecţia, reproducerea şi tehnologia de creştere a strugurilor”, a relatat Omarov.

A şasea şedinţă a comisiei a fost programată pentru 2016, la Astana.

„INFOTAG” precizează: Kazahstan este unul dintre cei mai mari parteneri ai RM. În ianuarie-mai exportul Moldovei în Kazahstan a însumat $23,1 mil., majorându-se cu 65,5% comparativ cu perioada de referinţă din 2014. Importul din Kazahstan, dimpotrivă, s-a redus cu 58,5% - până la $4,5 mil.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.27 09:05 Stas
    Cazahii trebue sa importa de la noi mai mult vin si conserve!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.