Economie

​PROCESAREA ÎN MOLDOVA A ZAHĂRULUI BRUT DIN TRESTIE VA DISTRUGE INDUSTRIA ZAHĂRULUI - THOMAS KIRCHBERG

24 septembrie, 2015

„Prelucrarea zahărului brut din trestie în Moldova va distruge industria zahărului din sfeclă”, a declarat președintele Consiliului de Observatori al Sudzucker Moldova, membru al Comitetului de Conducere Sudzucker AG, Thomas Kirchberg.

Corespondentul agenţiei „INFOTAG” a relatat de la Drochia că la ceremonia oficială de lansare a complexului de uscare al Agro-SZM reprezentantul Sudzucker a spus că „compania este recunoscătoare pentru faptul că, pe parcursul ultimilor ani, industria zahărului s-a menținut în lista priorităților economice ale Moldovei”.

„Dar astăzi vreau să fac publică o decizie, care ar putea să ne întoarcă înapoi în anul 2002, când Moldova a fost strivită de zahărul din trestie. Unul dintre operatorii de pe piață intenționează să importe zahăr brut din trestie, aparent, pentru a-l prelucra. În câmpul juridic această operație este ineficientă economic și experiența noastră ne-a demonstrat că acest zahăr se va strecura neapărat pe piața internă. Acest lucru va marca sfârșitul industriei zahărului. Iar aceasta înseamnă că, în loc să ne bucurăm de noile investiții într-un complex tehnologic modern, vom începe să evaluăm, la scurt timp, pierderile de pe urma procurării unei simple grămezi de metal uzat, lipsită de viitor”, a declarat Kirchberg.

Din numele concernului european Sudzucker AG dumnealui s-a adresat oficial Guvernului țării: „Nu admiteți sfârșitul fatal al investitorilor europeni și al partenerilor noștri agricoli, care au investit în industria zahărului cel puțin un miliard de lei”.

În comentariul pentru „INFOTAG”, președintele Consiliului de Observatori al Sudzucker Moldova a specificat că compania dispune de informații, care confirmă faptul că zahărul brut din trestie va fi adus la fabrica de zahăr din Glodeni.

“Se presupune că va fi exportat în totalitate din Moldova, dar calculele elementare demonstrează că obținerea profitului, de pe urma rafinării zahărului brut din trestie, este posibilă doar cu condiția ca acest zahăr să rămână ilegal în Moldova. Anume din acest motiv, există riscul sporit ca operatorul, care administrează această fabrică, să profite de posibilitatea de a-l realiza ilegal pe piața internă”, a menţionat Kirchberg.

Dumnealui a subliniat că un caz analogic a avut loc și în anul 2002, când o companie moldo-rusă a importat, pentru a prelucra, 80 mii de tone de zahăr brut din trestie, aparent l-ar fi exportat, dar, de fapt, l-a realizat în Moldova.

„Acest volum - care depășea cu mult consumul anual de zahăr la nivel de țară, vândut ilegal, a provocat pierderi de durată în industria zahărului și a lipsit zahărul moldovenesc de piețe de desfacere externe – cea a țărilor CSI și cea a Uniunii Europene”, a spus la sfârşitul comentariului său domnul Thomas Kirchberg.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.09.24 17:12 Richard
    De ce nu scrieti ca el a fost primul care a vinit pe piata Moldovei?
  2. 2015.09.24 17:18 Liviu
    Clar cine dintre politicenii nostrii vre sa face asa ceva cu trostnic...
  3. 2015.09.24 17:20 Natali
    Vau, cine sa intors in Moldova!!!
  4. 2015.09.24 17:35 Arcadie
    Daca uzina are posibilitate sa prelucra trostnic pentru export, de ce nu, eu nu sun de acord cu dl Kirhberg...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.