Economie

​PRELUCRAREA ZAHĂRULUI BRUT DIN TRESTIE VA NIMICI RAMURA ZAHĂRULUI DIN MOLDOVA – ALEXANDRU SLUSARI

25 septembrie, 2015

„Imediat ce în Moldova va intra prima tonă de zahăr de trestie, Uniunea Europeană şi Rusia vor avea motive pentru a-şi închide pieţele pentru zahărul moldovenesc”, a declarat preşedintele Uniunii UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Solicitat de corespondentul agenţiei „INFOTAG” de a comenta declaraţia preşedintelui Consiliului de observatori al Sudzucker Moldova, Thomas Kirchberg, privind intenţia unui operator al pieţei de a aduce în Moldova zahăr brut de trestie, Slusari a spus că această încercare va nimici ramura zahărului din sfeclă din Moldova.

„Ramura sfeclei de zahăr din ţară şi aşa trece prin vremuri grele din cauza secetei şi crizei financiare din agricultură”, a menţionat el.

Slusari consideră că dacă trestia va ajunge pe piaţa internă, va scădea cererea la zahărul moldoveneşti şi preţurile la zahăr.

„Aceasta înseamnă că se va produce tot mai puţin zahăr moldovenesc din sfeclă, se vor închide fabricile, vor scădea preţurile şi suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr”, a spus Slusari, care consideră că aceasta este nimic altceva decât „pregătirea unei noi lovituri în agricultorii moldoveni”.

Surse din cadrul companiei Sudzucker Moldova, care produce peste 2/3 din zahărul de sfeclă din RM, au explicat că în câmpul legal procesarea pentru export a zahărului brut din trestie nu este raţională din punct de vedere economic.

„Experienţa noastră demonstrează că acest zahăr va intra pe piaţa internă şi va însemna sfârşitul ramurii zahărului de sfeclă din Moldova”, a spus interlocutorul agenţiei, subliniind că venitul din rafinarea zahărului brut din trestie este posibil doar dacă zahărul va rămâne ilegal în ţară.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2015.09.25 19:11 Stas
    Dl Slusari are 1000% dreptate. Este pacat ca guvernul nu sa face tot corect...
  2. 2015.09.27 15:08 Timofei
    Asa intrabari trebue sa rezolva asa specialistii ca dl Slusari...
  3. 2015.09.27 15:11 Semion
    Intrebati va rog cei care produce svecla de zahar, ce pararea ei au despre asa idea UTOPICA?
  4. 2015.09.27 18:20 Nefiod
    Asta o sa fie grisala catastrofala pentru agrarienii...
  5. 2015.09.27 18:23 Xenofond
    Dupa pararea mea, dl Slusari are 100% dreptate...
  6. 2015.09.28 08:47 Efimusca
    Strelet trebue sa raspunde la sa cheste mafiotice...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.