Economie

​ÎN DECURS DE DOI ANI, EXPORTURILE MOLDOVEI ÎN UE AU DEPĂȘIT $2,2 MLRD.

08 decembrie, 2016

În decurs de doi ani, de când a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, producătorii moldoveni au exportat în Europa mărfuri în sumă de $2,2 mlrd. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat, miercuri, consilierul pentru problemele comerţului al delegaţiei UE în Moldova, Vasile Plămădeală, la forumul de afaceri „Uniunea Europeană pentru businessul din Republica Moldova”.

„Avem unde creşte. Sunt convins că Moldova are un potenţial cu mult mai mare pentru a se recomanda pe piaţa UE drept un furnizor de mărfuri industriale şi agricole de calitate”, a spus el.

Potrivit lui, 63,8% din exporturile Moldovei revin pieţei Uniunii Europene. Aceasta este cu 14% mai mult comparativ cu anul 2014.

„Punctul forte al republicii este producerea de cablaje şi alte detalii pentru automobile – aproximativ 15-16% din volumul total al exporturilor. Dar şi întreprinderile din industria uşoară încearcă să se ridice la un nivel corespunzător. De exemplu, în primul semestru al anului 2016, exportul de haine în UE a crescut cu 33%, de ambalaje – cu 53%, de produse din metal – cu 145%, de hârtie igienică şi alte produse de igienă – cu 3600%. Experienţa arată că exportul, în general, creşte în a doua jumătate a anului. Astfel, spre sfârşitul anului 2016, vom avea rezultate şi mai mari”, a remarcat reprezentantul Delegaţiei UE.

În Moldova activează aproximativ 1150 de companii care îşi exportă producţia pe piaţa europeană. În acelaşi timp, volumul total al investiţiilor în economia Moldovei din partea UE a constituit circa $35 mil. Dintre aceştia, 23% au fost direcţionate spre dezvoltarea companiilor cu capital străin.

Potrivit lui Plămădeală, procesul de dezvoltare a mediului de afaceri în Moldova este încetinit de criza din sectorul financiar. Afară de aceasta, proiectele şi reformele orientate spre susţinerea întreprinderilor se desfăşoară „prea lent”.

„De exemplu, în domeniul sanitar şi fitosanitar, reformele nu aduc efectul scontat şi multe mărfuri agroindustriale încă nu pot ajunge pe piaţa europeană. Moldova are nevoie de organe de stat competente, capabile să garanteze că producţia companiilor noastre poate fi competitivă şi poate corespunde standardelor de calitate europene”, a încheiat el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.