Economie

PLANUL DE ACŢIUNI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE A FOST REALIZAT ÎN PROPORŢIE DE 73%

01 noiembrie, 2017

Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE a fost realizat în proporţie de 73%. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat, miercuri, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari.

Participând la şedinţa Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, ea a spus că au fost îndeplinite 34% din măsurile prevăzute în Acord referitor la ajustarea legislaţiei Moldovei la normele UE.

Morari a subliniat că procentajul trebuie examinat ca indicator, dar acesta nu poate prezenta tabloul real, deoarece „există domenii unde procentajul de îndeplinire este mai mare, dar acele măsuri au fost mai uşor realizate decât altele”.

„Dificultățile ce ţin de punerea în aplicare a unor măsuri sunt în primul rând legate de coordonare, atunci când la implementarea măsurilor participă mai multe părți interesate. Munca decurge lent din cauza necesității de a găsi compromis între părțile implicate. De asemenea, dificultățile apar şi din cauza lipsei de resurse umane și financiare”, a explicat ea.

Potrivit viceministrului, una dintre cele mai importante realizări este faptul că ponderea exporturilor către țările UE a atins 64%. Aceeași situație se întâmplă și în regiunea transnistreană.

„Moldova a implementat standardele UE în domeniul protecției datelor cu caracter personal. Totodată, datorită Acordului, în republică nu mai este folosit azbestul”, a adăugat ea.

Deputatul din partea Partidului Socialiștilor, Bogdan Ţîrdea, a spus că ar vrea să vadă rezultate reale ale implementării Acordului.

„Potrivit datelor Transparency International referitor la corupție, Moldova a coborât de pe locula 103 pe 123 în lume. Aceeași situație e şi cu libertatea presei. Potrivit Freedom House, Moldova a scăzut cu 10 puncte. Potrivit indicelui democrației, țara a primit 4,92 de puncte, fapt ce arată că în ţarp este dictatură. Investițiile directe în economia noastră au scăzut drastic”, a spus deputatul.

La şedinţă a fost anunțat că Ministerul Afacerilor Externe va pregăti un infografic pentru evaluarea rezultatelor implementării Acordului de Asociere RM-UE.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.01 19:35 Serafim
    Pina la 31 decembrie sa avem toate 100 de procente.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.