Economie

TERMENUL DE PREZENTARE A OFERTELOR PENTRU LIVRAREA DE ENERGIE ELECTRICĂ A FOST PRELUNGIT LA SOLICITAREA UNUI PARTICIPANT

14 martie, 2018

Grupul „Gas Natural Fenosa Moldova” a primit o singură ofertă de la participanţii la concursul de selectare a furnizorului de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019 în termenul stabilit de până la 7 martie.

Surse din cadrul companiei au comunicat pentru INFOTAG că, în ajun, la şedinţa comisiei de concurs, la care au participat patru furnizori potenţiali, la solicitarea unuia dintre ei a fost luată decizia de a prelungi termenul de depunere a documentelor până pe 14 martie, la ora 14.00, „pentru a oferi posibilitatea celorlalți potențiali furnizori care nu au reușit să prezinte ofertele să participe la concurs, astfel asigurând condiții optime și transparente de contractare și de promovare a concurenței”.

„Gas Natural Fenosa Moldova” menţionează că depune toate eforturile pentru identificarea celei mai avantajoase oferte de furnizare a energiei electrice atât sub aspectul preţului, cât şi al fiabilităţii şi securităţii livrării pe întreaga perioadă contractuală.

Compania speră că procesul de selectare a ofertelor de procurare a energiei electrice se va încheia cu succes până la expirarea actualelor contracte.

După cum a informat anterior INFOTAG, în februarie, patru companii şi-au anunţat intenţia de a efectua livrarea de energie electrică în Moldova: compania moldovenească „Energocom”, CERS Moldovenească care aparţine grupului rus „Inter RAO”, precum şi companiile ucrainene „DTEK Pavlogradugoli” şi „Donbassenergo”.

Potenţialii furnizori urmau să prezinte până pe 7 martie ofertele comerciale de livrare a energiei electrice, iar evaluarea acestora urma să fie făcută până pe 12 martie. Compania planifică se semneze contractul până pe 15 martie, pentru ca a doua zi să-l transmită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică spre avizare.

INFOTAG precizează: Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată, iar pentru procurarea restului volumelor de energie electrică se desfășoară licitații anuale. Anul trecut, concursul a fost câștigat de compania ucraineană „DTEK Trading”, care s-a angajat să livreze Moldovei energie electrică la prețul de $50,2 pentru un megawatt-oră.

Deși licitația a fost desfășurată de operatorii pieței energetice naționale „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”, „RED Union Fenosa”, „Furnizare Energie Electrică Nord”, „Moldelectrica”, „RED Nord” și „RED Nord Vest”, contractul cu furnizorul ucrainean a fost semnat de întreprinderea de stat „Energocom”, iar ceilalți au fost nevoiți să cumpere energie de la această companie.

În iunie, la inițiativa Președintelui Igor Dodon, autoritățile moldovene au semnat un contract și cu CERS Moldovenească, amplasată în Transnistria și care aparține grupului RAO EES din Rusia. Aceasta a oferit un preț mai mic cu cinci cenți americani. Astfel, s-a decis că Centrala de la Cuciurgan va livra 50% din energia necesară Moldovei, iar furnizorul ucrainean – 30%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.