Economie

NOUL PROGRAM DE DEZVOLTARE A HORTICULTURII VA ŢINE CONT DE PROBLEMELE IDENTIFICATE ÎN ANUL TRECUT

06 martie, 2019

Noul program de dezvoltare a horticulturii va ține cont de problemele identificate în trecut și la începutul acestui an, cu vânzarea producţiei agricole și acumularea acesteia în depozitele din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru a fost discutat marți la prezentarea conceptului de dezvoltare a sectorului pentru anii 2019-2025.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, anul trecut au fost înregistrat rezultate record în ceea ce privește volumul recoltei în horticultură, însă o cantitate mare de mere și struguri de masă nu a fost încă vândută.

„În unele zone, în frigidere sunt depozitate aproximativ 8 mii de tone de struguri de masă. Din păcate, am ratat momentul potrivit pentru vânzarea acestora. De asemenea, în frigidere sunt depozitate aproximativ 100 mii tone de mere, care se vând mai bine decât strugurii, dar mai rău faţă de în anii precedenți. Din acest motiv, dorim să elaborăm un program de dezvoltare a horticulturii care va permite evitarea unor situații similare în viitor”, a spus el.

Secretarul de stat a menționat că preferințele consumatorilor în țară și în străinătate se schimbă, de aceea, agricultura naţională trebuie să se adapteze pentru a satisface cererea.

„Acest program va sta la baza tuturor documentelor elaborate în cadrul ministerului, precum și a principiilor de distribuire a mijloacelor din fondul de subvenționare a agriculturii. Vrem să facem schimb de opinii referitor la acest document pentru a-l îmbunătăți sau chiar a-l schimba radical”, a spus el.

Potrivit documentului, obiectivul final este de a îmbunătăți competitivitatea și durabilitatea horticulturii. În acest scop, se propune elaborarea și aplicarea măsurilor de extindere a accesului la piețele de desfacere, dezvoltarea dinamică a sectorului prin investiții, îmbunătățirea calității forței de muncă și îmbunătățirea mediului de afaceri.

Experţii care au prezentat conceptul documentului consideră că, în pofida importanței Uniunii Europene pentru exporturi, producătorii agricoli și autoritățile moldovenești ar trebui să ia măsuri pentru a ajunge pe piețele din Asia și din Orientul Îndepărtat. Ei au menţionat că, până în 2030, consumul pieței europene va scădea cu 5%, iar consumul pieței asiatice va crește cu 10%. Având în vedere aceste prognoze, trebuie eliminate barierele comerciale din calea piețelor în creștere prin încheierea unor tratate internaționale. De asemenea, experții consideră că este necesar să fie elaborat un plan pe termen lung pentru promovarea produselor moldovenești pe piețele externe, deoarece eforturile și resursele financiare ale producătorilor agricoli nu sunt suficiente.

Experții subliniază faptul că horticultorii trebuie să se orienteze spre alte soiuri de fructe, deoarece multe dintre cele cultivate nu mai sunt solicitate pe piețele de vânzări. Pentru aceasta trebuie revizuită situația cu producerea de material săditor, deoarece, în prezent, în Moldova se cultivă în principal material săditor tradițional. De asemenea, este necesară actualizarea registrelor de îngrășăminte și chimicale agricole, deoarece multe soiuri noi necesită o îngrijire specială și alte preparate.

Autorii documentului subliniază oportunitatea cultivării producţiei ecologice în Moldova, deoarece aceasta este foarte solicitată pe piețele occidentale, iar costul său depășește cu mult prețul producţiei tradiționale.

În conceptul programului este menționată şi necesitatea unor schimbări în domeniul formării profesionale. Trebuie sporit interesul tinerilor faţă de facultățile ce ţin de horticultură, deoarece cererea de specialiști depășește în mod semnificativ oferta.

Toți experții au vorbit despre necesitatea îmbunătățirii infrastructurii de producere și post-recoltare, iar în acest scop este necesară revizuirea politicii de subvenționare a agriculturii. De asemenea, a fost menţionată importanța consolidării producătorilor agricoli prin crearea unor asociații și grupuri de agricultori.

Conceptul programului de dezvoltare a horticulturii a fost elaborat cu sprijinul Programului Agricultura Performantă din Moldova al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.