Economie

COMISIA EUROPEANĂ A APROBAT ALOCAREA UNEI NOI PLĂŢI DE APROAPE 25 MIL. EURO PENTRU SUSŢINEREA BUGETARĂ A MOLDOVEI

31 octombrie, 2019

Comisia Europeană a aprobat joi plata unei sume de aproape 25 mil. euro sub formă de asistenţă bugetară pentru Republica Moldova „pentru a ajuta Guvernul să realizeze reforme esenţiale în poliţie, agricultură şi dezvoltare rurală, dar şi în privinţa combaterii corupţiei şi a spălării banilor, care vor aduce beneficii cetăţenilor țării”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Comisiei Europene, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a amintit că „acesta este al patrulea pachet de asistenţă aprobat, fiind dovada angajamentului ferm şi constant al UE faţă de calea reformelor urmată de Republica Moldova”.

„Această asistenţă ar trebui să fie considerată ca fiind recunoaşterea eforturilor susţinute depuse de Guvernul Republicii Moldova pentru a găsi soluţii la problemele din domenii vitale, precum justiţia şi statul de drept, în beneficiul cetăţenilor acestei ţări. UE este pregătită să sprijine în continuare acest proces important, care depinde de obţinerea unor rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte mult aşteptata reformă a justiţiei”, a subliniat el.

Noua plată urmează celor două plăţi aferente sprijinului bugetar efectuate în iulie (14,54 mil. euro) şi în octombrie (14,35 mil. euro) şi primei tranşe a asistenţei macrofinanciare anunţată recent (30 mil. euro).

După cum a informat anterior INFOTAG, Comisia Europeană a reluat acordarea suportului bugetar și asistenței macrofinanciare Republicii Moldova în luna iulie 2019. Acum doi ani sprijinul a fost suspendat din cauza deteriorării statului de drept din țară. În urma schimbării de guvern, care a avut loc în luna iunie, autorităţile Republicii Moldova au lansat un proces de reforme structurale semnificative şi substanţiale, care a permis UE să îşi reia sprijinul bugetar şi asistenţa macrofinanciară pentru Moldova.

Potrivit Comisiei Europene, de la ultima plată aferentă sprijinului bugetar, Guvernul Republicii Moldova a continuat punerea în aplicare a programului de reforme în cadrul Acordului de Asociere RM-UE.

„Merită menţionate îndeosebi măsurile suplimentare luate de Guvern pentru a soluţiona problema corupţiei şi a lipsei de independenţă a sistemului judiciar. În cursul acestui proces, Moldova a solicitat Comisiei de la Veneţia din cadrul Consiliului Europei să avizeze proiectul de lege având drept obiectiv reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a Procuraturii Generale. Guvernul şi-a demonstrat angajamentul de a ţine seama de aceste recomandări”, se spune în comunicat.

Primul tur al alegerilor locale, desfăşurat în întreaga ţară la 20 octombrie, a avut loc într-o atmosferă calmă şi competitivă, cetăţenii putând vota în deplină libertate.

Cu toate acestea, instituţiile Comisiei Europene şi Serviciul European de Acţiune Externă vor monitoriza atent în continuare situaţia politică, inclusiv în ceea ce priveşte turul al doilea al alegerilor locale din 3 noiembrie. De asemenea, vor evalua în continuare îndeplinirea condiţiilor înainte de a efectua noi plăţi către Republica Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.