Economie

CAPACITĂŢILE SISTEMULUI DE TRANSPORT AL GAZELOR DIN UCRAINA PERMIT MAJORAREA LIVRĂRILOR CĂTRE MOLDOVA DE CEL PUŢIN 10 ORI

25 octombrie, 2022

Compania „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova. Potrivit Infotag, ca răspuns la o solicitare a ministerului infrastructurii și dezvoltării regionale al Republicii Moldova, compania a subliniat că capacitatea de tranzit al gazelor prin sistemul ucrainean, atât la intrarea în Ucraina, cât și la ieșirea în Moldova, depășește semnificativ volumele pompate de Gazprom.

La punctul de intrare în Ucraina, Sudja, în septembrie, volumul de capacitate rezervată a fost de 77,2 milioane de metri cubi pe zi, iar în octombrie – de 72 de milioane de metri cubi. Dar capacitatea este utilizată doar în proporţie de 50-55%, adică o creștere a tranzitului către Moldova este destul de posibilă, datorită acestor capacități deja plătite, dar neutilizate. În plus, sistemul de transport al gazelor ucrainean a oferit o oportunitate suplimentară de a rezerva la licitații 15 milioane de metri cubi de capacitate de tranzit de gaze pe lună și 52,6 milioane de metri cubi pe zi la punctul Sudja.

„Astfel, nu există bariere tehnice pentru creșterea volumului de transport de gaze către Moldova. Capacitățile sistemului de transport al gazelor din Ucraina fac posibilă creșterea volumelor actuale de tranzit către Moldova de cel puțin zece ori”, a spus compania.

Potrivit directorului pentru relații de stat și internaționale al companiei, Olga Belkova, Gazprom pur și simplu „nu are voință politică pentru acest lucru, iar orice încercare de a transfera vina pe pretinsa defecțiune tehnică a sistemului de transport al gazelor ucrainean este o manipulare care poate fi ușor respinsă prin datele tehnice”.

„Rusia, condusă de ambiții geopolitice, își demonstrează încă o dată lipsa de temeinicie ca furnizor de gaze. La rândul său, înțelegând complexitatea situației din sectorul energetic, Ucraina este pregătită să rămână un partener de tranzit de încredere pentru Moldova, oferind capacitățile necesare pentru aprovizionarea țării cu gaze și stocarea gazelor în depozitele de gaze ucrainene”, a declarat GTSU.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2022.10.25 13:35 Snejana
    Clar lucru, ca vina este in pozitia Rusiei si Gazprom!
  2. 2022.10.25 13:58 Lidia
    De ce atunci Gazprom nu sa vinde gaz Moldovei? Pret este mai convinabil de chit pe bursa?
  3. 2022.10.25 19:14 Victor
    Cred ca acum nimeni nu stie unde este adavarul?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.