Economie

SUA FELICITĂ GUVERNUL PENTRU PRIMA ACHIZIȚIE DE GAZ NATURAL LICHEFIAT DIN SUA

03 aprilie, 2024

SUA au felicitat guvernul Republicii Moldova pentru prima achiziție de gaz natural lichefiat din SUA. Conform INFOȚAG, Ambasada SUA la Chișinău a scris despre aceasta pe pagina sa de Facebook.

„Statele Unite felicită guvernul și Energocom pentru prima achiziție de Gaz Natural Lichefiat (GNL) din SUA. Cu ajutorul asistenței SUA prin intermediul USAID, această achiziție va ajuta Moldova să își diversifice în continuare sursele de gaz și să își consolideze securitatea energetică. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Moldovei de a se elibera de șantajul energetic și de a-și asigura calea către un viitor European.”
- se arată in comunicat.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că în perioada 1-2 aprilie, consumatorii din Moldova utilizează în regim de testare gaz natural lichefiat din SUA. Gazul lichefiat a fost achiziționat de compania de stat Energocom în cadrul unui acord cu compania grecească DEPA, semnat acum un an.

Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a declarat că în zilele de 1 și 2 aprilie, compania a achiziționat 14.000 MWh de gaz natural (aproximativ 2,6 milioane de metri cubi) în portul Alexandroupolis. El nu a dezvăluit prețul gazului lichefiat, dar a remarcat că este „competitiv”. În timpul unei emisiuni de televiziune în ianuarie 2024, Victor Parlicov a afirmat că prețul gazului lichefiat american va fi sub nivelul TTF - aproximativ 30 de euro pe MWh.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.