Economie

MINISTRUL INFRASTRUCTURII: PESTE UN MILION DE LOCUITORI DIN MOLDOVA AU DEVENIT BENEFICIARI AI PROGRAMULUI SATUL EUROPEAN

08 aprilie, 2024

În ultimii doi ani, peste un milion de locuitori din Moldova au devenit beneficiari ai programului Satul European. Conform „INFOTAG”, aceasta a fost declarația făcută luni în cadrul unei conferințe de presă de către ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

„Până în prezent, au fost finalizate peste 730 de proiecte din cele 900 selectate în cadrul programului Satul European-2022 și Satul European Expres-2023. În ultimii doi ani, am construit aproape 800 de km de rețele de alimentare cu apă și 100 de km de canalizare, 12 stații de epurare. Am instalat aproximativ 700 de km de iluminat stradal. Au fost reparate peste 330 de grădinițe, școli, spitale, terenuri de sport, centre culturale”, a enumerat Spînu.

Potrivit ministrului, „toți sunt de acord că aceste rezultate sunt impresionante, dar nu sunt suficiente - aceasta este doar începutul”.

Spînu a informat că pentru participarea la programul Satul European-2024 au fost depuse 748 de propuneri de proiecte - 80% dintre primării și-au propus propriul proiect. Dintre toate propunerile, 42% vizează dezvoltarea aprovizionării cu apă și a canalizării, iar 21% - repararea clădirilor publice. Costul total al celor 748 de proiecte este estimat la 3,7 miliarde de lei moldovenești. Urmează procesul de examinare și selecție a propunerilor depuse.

La sfârșitul lunii martie, guvernul a aprobat Programul Național de Dezvoltare Locală Satul European pentru perioada 2024-2028. Cheltuielile pentru implementarea programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei moldovenești, din care peste 2,5 miliarde de lei moldovenești vor fi furnizate din bugetul de stat prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.