Economie

MOLDOVAGAZ VA PUTEA CUMPĂRA GAZ DE PE PIAȚA LIBERĂ ÎNCEPÂND CU 1 MAI, ÎN TIMP CE ENERGOCOM VA PUTEA VINDE GAZ ALTOR CONSUMATORI

10 aprilie, 2024

La finalul lunii aprilie expiră termenul până la care, printr-o decizie a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Moldovagaz achiziționează gaz de la compania de stat Energocom. Astfel, începând cu 1 mai, Moldovagaz poate reveni la regimul obișnuit de achiziții de gaz - de la Gazprom rus sau de pe piața liberă. După cum relatează INFOTAG, acest lucru este menționat într-o scrisoare a operatorului către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în care descrie posibilele scenarii de evoluție a pieței gazelor din Moldova.

În mod special, Moldovagaz remarcă că în perioada mai-septembrie va putea acoperi necesitățile de gaz atât prin cumpărarea de la Gazprom, cât și de la alți furnizori în condiții concurențiale, pentru a echilibra costul minim al gazului achiziționat și pentru a asigura consumatorii.

La rândul său, directorul Energocom, Victor Bînzari, a remarcat într-una din emisiunile TV că, începând cu luna mai, întreprinderea nu mai are nicio obligație față de Moldovagaz și va încerca să participe la cât mai multe licitații pentru a vinde gaz și altor companii - mari consumatori. De aceea, Energocom a participat la o licitație anunțată de Fabrica de Sticlă din Chișinău, în pofida nemulțumirii Moldovagaz. Bînzari a mai informat că până la 1 mai compania își va finaliza toate volumele de gaz deja achiziționate și va începe achiziții noi.

Înainte, membrul Consiliului de Administrare al Energocom, Alexandr Slusari, s-a opus ferm achiziționării de gaz de la Gazprom. El a informat că Energocom a achiziționat gaz în aprilie de pe piața liberă la prețuri mai mici decât cele oferite de Gazprom.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.10 15:19 David
    Cred ca dl Parlicov mult mai bine stie de unde noi pitem sa importam acest gaz.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.