Economie

PROGRAMUL USAID „REFORME INSTITUȚIONALE ȘI STRUCTURALE ÎN MOLDOVA” (MISRA) VA AJUTA TRANSPORTUL MARITIM MOLDOVENESC

29 aprilie, 2024

Problema pregătirii profesionale a personalului maritim - marinarilor, personalului tehnic de la bordul navelor - va fi soluționată de Programul „Reforme instituționale și structurale în Moldova” (MISRA). Potrivit INFOTAG, în Moldova sunt înregistrate 3 mii de nave.

În pofida acestui număr, în Moldova nu există un sistem național de pregătire profesională și certificare a personalului maritim, deși în domeniul transportului maritim au fost înregistrate 348 de documente eliberate marinarilor, 291 de legitimații de marinar și 946 de licențe de navigație.

Războiul din Ucraina a făcut imposibilă certificarea specialiștilor în domeniul transportului maritim în Moldova. Pentru a aborda această problemă, programul USAID - MISRA a evaluat situația actuală, a formulat recomandări și va asista agențiile guvernamentale în elaborarea unui cadru juridic în acest domeniu.

Potrivit Biroului Național de Statistică, transportul pe căi navigabile interioare (fluviale) a înregistrat o creștere de 1,5% în 2023, atât în ceea ce privește volumul de mărfuri, cât și traseul. Potrivit Agenției Navale din Moldova, în 2023, Portul Internațional Liber Giurgiulești și portul de mărfuri și pasageri Giurgiulești au gestionat 2,66 milioane de tone de mărfuri, cu 24,4% mai mult decât în 2022, deservind 1 625 de nave.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.