Știri externe

Miniştrii de interne ai Bulgariei şi României şi comisarul Johansson salută aderarea recentă la Schengen aerian şi maritim

24 апреля, 2024

Ministrul de interne interimar al Bulgariei, Kalin Stoianov, vicepremierul şi ministrul afacerilor interne al României, Marian-Cătălin Predoiu, şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, au venit împreună la Sofia pentru a saluta aderarea recentă a Bulgariei şi României la Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.

De asemenea, cei doi miniştri au semnat un Protocol bilateral de amendare a Acordului privind cooperarea poliţienească transfrontalieră în chestiuni penale. Ulterior în cursul zilei, comisarul Johansson a vizitat aeroportul Sofia pentru a vedea noile amplasări legate de intrarea Bulgariei în zona fără frontiere la 31 martie.

În conferinţa de presă comună, Stoianov a spus că aderarea la Schengen "este un pas extrem de important pentru cele două ţări, pentru care ele au lucrat din greu, consecvent şi împreună încă de când s-au alăturat Uniunii Europene''.

Marian-Cătălin Predoiu a afirmat că s-a renunţat la controalele frontaliere pentru călătoriile aeriene şi maritime după un proces care a durat peste un deceniu. "Anul trecut a fost luată o decizie foarte importantă şi trebuie să continuăm aceşti paşi în 2024", a adăugat el. Predoiu a făcut apel la ''finalizarea acestui proiect european''.

Comisarul Johansson a spus că, deşi cele două ţări sărbătoresc intrarea în Schengen, nu totul este perfect, întrucât aderarea la Schengen cu frontierele terestre încă nu este realizată. Ea a evidenţiat că în urmă cu două zile Comisia Europeană a adoptat un raport în care recomandă - pentru prima dată - Consiliului să se angajeze cu privire la o dată exactă pentru renunţarea la (controalele la) frontierele terestre. Ea a susţinut că preşedinţiei belgiene a Consiliului UE îi revine să se asigure de acest lucru şi a adăugat că subiectul va fi discutat la Consiliul European din iunie.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Комментарии [ 1 ] Прокомментировать:

  1. 2024.04.24 16:02 Maria
    Si Moldova vre se aiba asa ceva...

Добавление комментария

  • имя
  • email
  • сообщение
Спасибо!
Ваш комментарий был принят. Он появится на сайте после того, как редактор его одобрит.