Interviu

PORTOFEL ÎNTR-UN SMARTPHONE: O ETAPĂ NOUĂ ÎN DEZVOLTAREA PIEȚEI DE PLĂȚI DIN MOLDOVA

14 aprilie, 2022

Într-o rubrică exclusivă pentru agenția INFOTAG, Irina UNTILĂ, Directorul oficiului Mastercard în Republica Moldova, și-a împărtășit viziunea despre dezvoltarea inovațiilor de plată în țară.

„Republica Moldova, fără exagerare, se aliniază trendului global de dezvoltare a inovațiilor de plată și a unui stil de viață fără numerar. În prezent, aproape 8 din 10 tranzacții efectuate cu cardul sunt tranzacții de plată, dar nu retrageri de numerar, iar tendința de migrare de la cash la cashless se accentuează în fiecare an. În același timp, digitalizarea pe scară largă devine o altă direcție importantă. Despre acest lucru relatează însăşi consumatorii pieții: de exemplu, conform studiului MasterIndex, 90% dintre moldoveni se așteaptă ca în viitor bankingul să devină din ce în ce mai digital.

Tendința și, cel mai important, cererea de digitalizare în rândul locuitorilor Republicii Moldova este una destul de așteptată. Cu toții observăm cum digitalizarea schimbă rapid lumea. Digitalul pătrunde literalmente în fiecare aspect al vieții noastre, începând cu modul în care lucrăm, cum căutăm informații, cum comunicăm unii cu alții, până la cum facem cumpărături.

La începutul lunii aprilie, în Republica Moldova a avut loc un eveniment marcant pentru piața de plăți – lansarea serviciului digital global Apple Pay. Datorită acestui serviciu clienții Moldindconbank, maib și Victoriabank au fost primii care și-au putut integra cardurile într-un portofel electronic și, ulterior, au efectuat plăți contactless folosind smartphone-ul. Cu Apple Pay plățile sunt simple, comode și sigure.

Lansarea serviciului digital global a devenit un pas logic în dezvoltarea pieței de plăți din Republica Moldova, precum și o confirmare a nivelului de maturitate al acesteia. De-a lungul anilor, noi, cei de la Mastercard, împreună cu băncile comerciale partenere, am construit o infrastructură de plată contactless în țară, am contribuit la dezvoltarea unui stil de viață fără numerar și la formarea obiceiul de a efectua plăți contactless.

Eforturile noastre comune au dat roade: actualmente, aproximativ 97% dintre toate plățile efectuate cu cardurile Mastercard în magazine sunt plăți contactless. Nu orice țară europeană se poate lăuda cu o asemenea cifră record. Aceasta fiind o trăsătură distinctivă și importantă a pieței de plăți din Republica Moldova – progresivă și inovatoare. Toate acestea au devenit o condiție prealabilă importantă pentru venirea în Moldova a unui serviciu digital global și lansarea plăților contactless prin intermediul smartphone-ului cu Apple Pay.

De câțiva ani, în rândul locuitorilor din Republica Moldova observăm un interes din ce în ce mai mare pentru utilizarea dispozitivelor „inteligente” în calitate de instrumente de plată.

Astfel, conform studiului nostru anual MasterIndex, 70% dintre deținătorii de carduri au spus că ar dori să-și achite cumpărăturile nu doar cu un card de plastic, ci și cu un smartphone. În primul rând, pentru că este convenabil: avem mai multe șanse să uităm acasă un portofel decât un smartphone (50% dintre respondenți utilizează smartphone-ul cel puțin 5 ore pe zi). În plus, este o metodă rapidă de efectuare a plăților, avansată din punct de vedere tehnologic și una dintre cele mai sigure.

O platformă digitală specială a Mastercard este responsabilă de securitatea plăților efectuate prin intermediul smartphone-ului. Datorită utilizării celor mai noi tehnologii, în special tokenizarea, platforma Mastercard ajută la efectuarea plăților în condiții cât mai sigure posibil.

Astfel, în procesul de tokenizare, numărul cardului de plată nu este transmis direct, acesta fiind înlocuit cu un cod digital unic, un token. Un astfel de token este folosit în procesul de plată a cupărăturilor, ceea ce face ca plățile să fie realizate într-un mod cât mai sigur.

Cum se va dezvolta piața de plăți din Republica Moldova în continuare? Sunt sigură că lansarea Apple Pay va deveni un imbold adițional pentru dezvoltarea pieței, întrucât este și un semnal semnificativ că Republica Moldova este pregătită pentru servicii și soluții digitale inovatoare. Plățile vor deveni treptat digitale, iar cardul digital va fi din ce în ce mai solicitat în rândul cetățenilor comparativ cu cel de plastic.

Mai mult, în viitor vom vorbi nu doar despre un „portofel într-un smartphone”: tehnologia de tokenizare vă permite să transformați orice dispozitiv într-un instrument de plată, ceea ce înseamnă că ne așteaptă tot mai multe ceasuri, brățări, accesorii și alte dispozitive cu funcționalitate de plată. Apropo, conform previziunilor Juniper Research, numărul de dispozitive purtabile care pot fi folosite pentru a efectua plăți zilnice va crește anual cu o medie de 20%, iar numărul acestora va ajunge la 137 de milioane de dispozitive până în 2026.

În același timp, accentul companiei Mastercard va rămâne unul neschimbat: este important pentru noi ca toți cei care dețin cardul Mastercard să poată achita pentru tot ce au nevoie – oricând, oriunde și în cel mai convenabil mod. Aceasta este misiunea noastră – să oferim utilizatorului o varietate de instrumente și opțiuni, promovând soluții de plată optimizate pentru mai mult confort și siguranță”.

Commentarii [ 12 ] adaugă comentariu

  1. 2022.04.14 17:38 Boris
    Ce progres fixeaza compania in Moldova, bravo!
  2. 2022.04.14 17:40 Vlada
    Este simplu si comod!
  3. 2022.04.14 19:07 Radu
    Configurarea Apple Pay este una foarte ușoară. O tehnologie super cool pentru Moldova!
  4. 2022.04.16 14:47 Stanislav
    Apple Pay in Moldova - asta este un progres grozav!
  5. 2022.04.16 14:47 Simion
    Kakaea je u nee podcupaiushaea ulibca! Super!!!
  6. 2022.04.16 14:48 Carolina
    Cred ca investitii care compania face in Moldova, nu sunt zadarnici?
  7. 2022.04.16 14:50 Anatolie
    Ah, kakaea jenshina, mne b takuiu!!!
  8. 2022.04.20 12:42 Nineli
    Bine ca populatie in Moldova are acces la asa ceva...
  9. 2022.04.22 11:38 Boris
    Cu ajutorul Master Card si banciile noastre noi avem acest progres in Moldova.
  10. 2022.05.03 12:26 Dana
    Datorita Mastercard noi in Mol;dova avem acest progres!
  11. 2022.05.10 14:50 Filaret
    Datorita Mastercard Moldova este o tara bine dezvoltate in acest domeniu...
  12. 2022.05.16 12:32 Serafim
    Ce zimbetul ea are frumos!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.