Interviu

ANGELICA FROLOV: MOLDOVA POATE ASIGURA DREPTURILE CUPLURILOR LGBT PRIN LEGEA PARTENERIATULUI

25 ianuarie, 2023

Interviu acordat agenţiei “INFOTAG” de coordonatoarea programului de lobby și advocacy al Centrului de informare GENDERDOC-M, Angelica FROLOV

„INFOTAG”: Doamnă Frolov, cum a reacționat comunitatea LGBT din Moldova la recenta decizie a Curții europene a drepturilor omului (CEDO) privind recunoașterea și protecția cuplurilor LGBT?

Angelica FROLOV: Comunitatea LGBT din Moldova este formată din câteva sute de mii de oameni diferiţi, cu poziții și opinii diferite. Noi, ca organizație, și eu, ca activistă, nu putem și nu avem dreptul să vorbim în numele întregii comunități.

Dar pot spune despre cum am reacționat noi, reprezentantele și reprezentanții Centrului de informare GENDERDOC-M. Pentru noi, aceasta este o decizie istorică a CEDO, care, după mulți ani, a recunoscut în sfârșit egalitatea persoanelor LGBT în toate aspectele vieții. Până acum, dreptul la căsătorie sau altă formă de recunoaștere legală pentru cuplurile de același sex a fost lăsat la latitudinea fiecărei țări în parte. Acum recunoașterea familiilor de același sex este obligatorie pentru toate țările Consiliului Europei.

„INFOTAG”: Considerați oportună și corectă recomandarea Consiliului Europei către membrii săi de a recunoaște cuplurile LGBT?

Angelica FROLOV: Echitatea și egalitatea în drepturi sunt întotdeauna oportune și corecte. Când cetățenii unei țări nu se pot bucura de anumite drepturi doar pentru că sunt persoane homosexuale, acest lucru este incorect și trebuie corectat.

„INFOTAG”: În opinia dumneavoastră, cât de curând vor putea autoritățile moldovenești să armonizeze legislația națională în acest sens, astfel încât legile și reglementările în vigoare în republică să se conformeze deciziei CEDO?

Angelica FROLOV: Îmi este greu să răspund la această întrebare. Pot spune că noi, ca organizație și ca oameni LGBT, vom încerca să facem totul pentru ca oamenii să înceteze să se mai teamă de căsniciile noastre, pentru că căsătoria noastră nu poate dăuna nimănui și nu va afecta în niciun fel viața altor persoane.

Indiferent dacă relația noastră este legalizată sau nu, numărul cuplurilor homosexuale nu se va schimba. Căsătoria sau parteneriatul este o procedură birocratică, care va simplifica unele aspecte legate de proprietate și luarea deciziilor unuia în privința celuilalt.

Această lege ne va da dreptul de a moșteni proprietatea celuilalt; să aibă grijă unul de copiii celuilalt, chiar și după moartea părintelui biologic; să ia decizii vitale cu privire la sănătatea unei persoane dragi, dacă aceasta nu este capabilă să ia o decizie pentru sine; să nu depună mărturie împotriva unei persoane dragi în instanță; asistență în împărțirea proprietății după un divorț (dacă se întâmplă); îngrijirea corpului după moarte; ipoteca comună... adică toate drepturile pe care le au cuplurile heterosexuale.

„INFOTAG”: O serie de experți consideră că decizia CEDO privind recunoașterea cuplurilor LGBT contravine legilor Republicii Moldova și, mai ales, Constituției Republicii Moldova. Au dreptate, în opinia Dvs., în a-și argumenta astfel raţionamentele?

Angelica FROLOV: Aparent, acești experți nu sunt familiarizați cu Constituția noastră: Articolul 4. Drepturile şi libertăţile omului:

(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile omului se interpretează şi se aplică în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte.

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte şi legile ei interne, prioritate au reglementările internaţionale.

Toate deciziile CEDO au prioritate față de legile interne ale Republicii Moldova.

„INFOTAG”: Biserica Ortodoxă a condamnat recomandarea Consiliului Europei, menționând că aceasta contravine canoanelor religioase. Ce e de făcut în această situație, ținând cont de faptul că peste 95% dintre locuitorii Moldovei se consideră creștini ortodocși?

Angelica FROLOV: Nu am văzut statistici recente care să dea aceste cifre de 95%. Presupun că aceasta este o statistică foarte depășită. În orice caz, principiile drepturilor omului spun că majoritatea nu ar trebui să interfereze cu egalitatea drepturilor minorităților. Suntem cu toții cetățeni ai aceleiași țări, cu drepturi și responsabilități egale. Adulții nu ar trebui să ceară permisiunea și aprobarea modului în care doresc să-și construiască viața personală de la alții.

Relațiile mele cu statul, căruia îi plătesc impozite, trebuie să se construiască după aceleași reguli, după care se construiesc relațiile celorlalți cetățeni. A continua despre majoritatea în aceste aspecte este extrem de periculos. Majoritatea poate decide la un moment dat că un grup nu are dreptul să existe doar pentru că nu le place acest grup. Și asta s-a întâmplat deja de mai multe ori în istorie - naziștii Germaniei și evreii. De aceea, Consiliul Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au fost create pentru a preveni astfel de atrocități în viitor.

„INFOTAG”: Cât de corect este să credem că până când Moldova nu va modifica Constituția, articolul 48 al căreia spune că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie, republica nu va putea îndeplini recomandarea Consiliului Europei?

Angelica FROLOV: Nu, modificările la Constituție nu sunt obligatorii, statul ne poate acorda acest drept prin alte legi, de exemplu așa-zisa lege a parteneriatului, care va stabili regulile pentru cuplurile care locuiesc împreună. În țările europene există astfel de legi și sunt folosite și de cuplurile heterosexuale care nu vor să-şi oficializeze căsătoria pentru că o consideră depășită. Și acum tot mai multe cupluri tinere refuză instituția căsătoriei, dar intră în parteneriate care le asigură protecția statului.

„INFOTAG”: Cât de mult are nevoie Moldova de un cadru legal special pentru recunoașterea și protejarea cuplurilor LGBT?

Angelica FROLOV: Voi da un exemplu, care este foarte comun acum, când refugiații vin în Moldova din cauza războiului de pe teritoriul Ucrainei. Dacă într-un cuplu homosexual unul este cetățean al Republicii Moldova, al doilea este cetățean al unei alte țări (Rusia, Ucraina etc.), conform legislației noastre, un partener care nu are cetățenia moldovenească nu are dreptul să stea aici mai mult de trei luni. Apoi, el sau ea trebuie să părăsească țara pentru următoarele trei luni. Pentru cuplurile heterosexuale, problema se rezolvă prin căsătorie, care dă permisiunea de a locui în țară timp de un an, cu prelungirea ulterioară a acestei perioade.

Se dovedește că un cuplu de același sex trebuie fie să se separe, ceea ce este inuman, fie ambii trebuie să plece într-o țară terță unde vor fi acceptați. Ne pierdem deja cetățenii în număr foarte mare, iar acesta este un alt motiv care ar fi putut fi evitat dacă aveam această lege. Deci, în acest moment, această problemă este acută.

„INFOTAG”: Cât de numeroasă este comunitatea LGBT în Republica Moldova astăzi?

Angelica FROLOV: Nu avem statistici, iar astăzi asemenea statistici sunt imposibile. Nu îmi pot imagina că astăzi, la întrebarea despre orientarea sexuală, persoanele LGBT ar răspunde sincer. Există statistici mondiale care spun că, în medie, aproximativ 7% dintre homosexualii se nasc în orice societate.

„INFOTAG”: Vă mulțumesc pentru interviu!

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2023.01.25 18:23 Nina
    Noi trebue sa schimbam atitudine sociatatii de acest oameni...
  2. 2023.01.25 18:27 Eva
    Ce solutia e buna ne propune dna Frolov, si Constitutia nu trebue sa schimbam.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.