Interviu

​ANGELA SAX: ACȚIUNILE GUVERNULUI SPUN MAI MULT DECÂT ORICE CUVÂNTE

07 februarie, 2023

Interviu acordat de șefa oficiului BERD în Republica Moldova, Angela Sax, corespondentului agenției INFOTAG, Margareta Mocreac

INFOTAG: Dnă Sax, care este importanța investițiilor record de €525 mil. efectuate de către BERD în țara noastră în 2022? Aceste investiții au fost de cinci ori mai mari comparativ cu 2021.

A.S.: Într-adevăr, BERD a investit o sumă record în R. Moldova în 2022 - €525 mil. în 14 proiecte. Ați observat corect că investițiile noastre au crescut de cinci ori față de media investițiilor anuale și comparativ cu anul 2021, când au fost de €106 mil.

Investițiile efectuate în 2022 au inclus cel mai mare proiect pe care l-am finanțat vreodată în Moldova - împrumutul de €300 mil. acordat Guvernului pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze naturale. Fără acest proiect R.Moldova nu ar fi fost unde este astăzi în ceea ce privește securitatea energetică.

Suntem foarte fericiți că am putut face acest lucru!

Din suma totală de €525 mil., €100 mil. au fost investite în programul de reabilitare a drumurilor.

Cum a beneficiat economia moldovenească de pe urma acestor investiții?

Proiectul de diversificare a aprovizionării cu gaze naturale are de departe cel mai mare impact asupra securității energetice a țării, a economiei și a populației. Cred că acest proiect a ajuns la fiecare cetățean într-un fel sau altul. Nu toți înțeleg cum anume acest lucru s-a întâmplat, dar suntem foarte mândri că am putut ajuta, pentru că știm că am ajuns la fiecare gospodărie prin asigurarea aprovizionării neîntrerupte a țării cu resurse energetice.

În trecut, BERD investea în mediu în R.Moldova până la €100 mil. pe an, deoarece această sumă era solicitată de economia țării. Investițiile record de anul trecut au fost, în mare măsură, un răspuns la criza cu care s-a confruntat țara iar banca și-a sporit semnificativ sprijinul pentru a răspunde cerințelor. Datorită flexibilității sale, BERD poate reacționa foarte rapid și noi am facut exact acest lucru.

Un alt element foarte important este faptul că anul trecut, pentru prima dată, BERD a investit €125 mil. în sectorul privat, inclusiv €80 mil. prin intermediul sectorului bancar. Anterior, investițiile în sectorul bancar erau de circa €30-40 mil. pe an.

INFOTAG: Sunt și alte țări de mărimea R.Moldova care au beneficiat anul trecut de investiții similare din partea BERD?

A.S.: Din câte știu, nici o țară cu un teritoriu similar celui al R. Moldova nu a beneficiat de asemenea investiții din partea BERD în 2022. Dar, este de menționat faptul că suma de care a beneficiat România anul trecut, €709 mil., a fost cea mai mare începând cu 2009. Investițiile în țările baltice au fost, de asemenea, la un nivel record de €358 mil.. Am avut rezultate bune și în alte țări. În total, investițiile BERD în 2022 au atins un nivel record de €13,1 mlrd. care au mers către 431 de proiecte implementate în 36 de state.

INFOTAG: Ați putea să ne oferiți mai multe detalii despre cele €300 mil. investite în diversificarea aprovizionării cu gaze?

A.S.: Banii au fost contractați în luna iulie și deja toată suma a fost acordată R.Moldova, care a achiziționat gaze în valoare de €300 mil. O parte din gazele naturale procurate este stocată în Ucraina și o altă parte în România.

Proiectul va fi implementat timp de trei ani, perioadă în care R. Moldova, prin compania Energocom, poate cumpăra gaze naturale pe piețele internaționale, îl poate vinde consumatorilor, care achită pentru el, iar compania apoi poate folosi acești bani pentru a cumpăra din nou gaze.

În conformitate cu termenii și condițiile standard ale BERD pentru împrumuturi suverane, rata dobânzii este variabilă și se bazează pe Euribor+1%, care este aceeași pentru toate împrumuturile suverane din țările în care operează banca, inclusiv R.Moldova.

Este aceeași rată a dobânzii ca și în cazul creditelor acordate pentru reabilitarea drumurilor sau a căilor ferate, dar condițiile de utilizare sunt diferite.

În fiecare an, va exista o procedură de monitorizare a utilizării fondurilor, după care aceste fonduri vor putea fi utilizați anul următor.

De obicei, acordarea unor asemenea împrumuturi este condiționată de implementarea unor reforme. În cazul de față, elementul de reformă a fost restructurarea companiei de stat Energocom, care este responsabilă de implementarea proiectului de aprovizionare cu gaze naturale. Aici aș dori să subliniez faptul că autoritățile și-au făcut foarte bine treabă. Cu ajutorul acestui proiect și cu sprijinul USAID, Energocom a reușit să își îmbunătățească procesele și să devină o companie credibilă pe piața gazelor, ceea ce este un lucru extraordinar pentru R.Moldova.

INFOTAG: Cu toate acestea, opoziția reclamă lipsa de transparență în procesul de achiziționare a gazelor naturale, dat fiind faptul că nu au fost făcute publice numele companiilor de la care s-au procurat gazele naturale și prețul de achiziționare. În calitate de instituție care a acordat acest împrumut, BERD supraveghează procesul? Ce măsuri sunt luate pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului?

A.S.: Orice proiect din sectorul public finanțat de către BERD trebuie să fie implementat în conformitate cu practicile și normele băncii privind achizițiile publice. Dacă aceste reguli nu sunt respectate, atunci banca nu poate finanța aceste proiecte.

În mod normal, parcurgem întregul procesul împreună cu instituția care contractează împrumutul pentru a ne asigura că toate regulile sunt respectate și doar apoi achităm banii furnizorului. Așadar, fiecare contract a fost revizuit de BERD înainte ca banii să fie achitați!

Gazele naturale au fost achiziționate de la o serie de companii precalificate, iar această precalificare a fost, de asemenea, realizată în conformitate cu practicile și normele BERD privind achizițiile publice.

INFOTAG: Ați menționat cele €100 mil. pe care BERD le-a împrumutat R.Moldova pentru reabilitarea drumurilor. La ce etapă se află procesul de reabilitare? Acesta decurge conform planului sau, așa cum s-a întâmplat deseori, există întârzieri.

A.S.: În primul rând, aceste €100 mil. au fost acordate suplimentar la un alt proiect de reabilitare a drumurilor deja existent. Este un lucru bine cunoscut că prețul materialelor a crescut semnificativ anul trecut, respectiv, BERD a reacționat la această situație.

Aceste fonduri vor fi folosite pentru reabilitarea unei porțiuni de drum cu o lungime de 40,5 km care leagă orașul Soroca de satul Arionești și apoi de frontiera cu Ucraina. Acum suntem la etapa de achiziții, în urma căreia vom cunoaște numele companiei care va efectua lucrările. Aceasta ar putea fi o companie locală sau străină. Orice companie care întrunește regulile de achiziție, are experiență în domeniu și capacitatea de a finaliza proiectele în perioada de timp stabilită, poate câștiga contractul. Până în prezent, procesul decurge bine. Îl monitorizăm pentru a ne asigura că totul decurge conform planului.

Monitorizarea este, de fapt, o parte foarte importantă a activității noastre. După cum știți, timp de mulți ani, rata de implementare a proiectelor a fost destul de scăzută. Dar, situația s-a îmbunătățit semnificativ în ultima perioadă când s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește implementarea multor proiectelor de renovare a drumurilor.

Recent, am dat în exploatare cel puțin două porțiuni de drumuri unde, anterior, au existat dificultăți în procesul de implementare, iar rata de alocare a fondurilor a fost destul de scăzută. Ne bucurăm că aceste fonduri au fost debursate și acum se află în economia R.Moldova. Rata noastră de debursare pentru proiectele publice s-a dublat, de fapt, din 2021. Iar anul trecut a crescut în comparație cu anul precedent. Acesta este un indiciu foarte bun că lucrurile se mișcă.

INFOTAG: Cea de-a treia parte a fondurilor debursate de BERD anul trecut a mers către sectorul real al economiei, în special către sectorul bancar. Care sunt băncile care au beneficiat de aceste fonduri?

A.S.: O linie de credit de €35 mil. a mers către cea mai mare bancă din Moldova, maib, pentru acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). De asemenea, am sprijinit OTP și Eximbank.

INFOTAG: Ce alte proiecte intenționează să implementeze BERD în R.Moldova?

A.S.: Suntem la începutul lunii februarie, dar am semnat deja un proiect foarte important - primul proiect de gestionare a deșeurilor solide la scară națională, de care vor beneficia trei municipalități - Ungheni, Călărași și Nisporeni.

Sunt foarte mândră că acest lucru s-a întâmplat deja, deoarece acesta este unul dintre cele mai mari proiecte planificate pentru 2023. Proiectul prevede construcția unui depozit de deșeuri conform standardelor UE și achiziționarea de echipament pentru colectarea deșeurilor, plus alte investiții conexe.

În acest an, vom continua, bineînțeles, să sprijinim sectorul bancar, astfel încât băncile să poată ajuta IMM-urile, care rămân coloana vertebrală a economiei țării.

De asemenea, purtăm discuții cu Guvernul referitor la câteva proiecte de infrastructură, dar este încă devreme pentru a spune care dintre ele se va materializa.

Desigur, nu prognozăm o investiție de €525 mil. în 2023, dar, să fie clar, dacă necesitățile vor fi atât de mari, atunci R.Moldova se poate baza pe sprijinul BERD!

INFOTAG: Ați menționat investiția BERD în proiectul de gestionare a deșeurilor solide. În acest context, dacă Guvernul ar solicita o investiție într-o uzină de reciclare a deșeurilor, ceva ce Moldova nu are încă, dar de care are mare nevoie, BERD ar fi de acord să finanțeze un asemenea proiect?

A.S.: Pentru a construi o uzină de prelucrare a deșeurilor, mai întâi trebuie să fie îmbunătățit procesul de colectare a deșeurilor, inclusiv procesul de sortare. După cum ați remarcat pe bună dreptate, în prezent pe teritoriul țării există multe gunoiști. Proiectul finanțat de BERD presupune lichidarea a aproximativ 100 de gunoiști mici și a două gunoiști relativ mari. Experiența noastră arată că reciclarea deșeurilor poate fi o afacere profitabilă și, respectiv, poate fi finanțată de sectorul privat, odată ce Guvernul îmbunătățește condițiile fundamentale de gestionare a deșeurilor solide.

INFOTAG: În 2021, BERD a acordat operatorului feroviar național Calea Ferată din Moldova un împrumut de €23,5 mil. pentru modernizarea infrastructurii esențiale. Pentru ce anume sunt utilizați acește mijloace bănești? Lucrările se desfășoară conform planului?

A.S.: Fondurile sunt utilizate pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Lucrările sunt efectuate de companie kazahă Temirzhol Zhondeu, care a câștigat licitația deoarece a oferit cel mai mic preț. Până în prezent, lucrările se desfășoară conform planului. Acestea ar urma să fie finalizate până la mijlocul anului 2024.

INFOTAG: Cum ați descrie colaborarea BERD cu Guvernul R.Moldova? Cât de deschis, receptiv este Guvernul la sugestiile BERD?

A.S.: În primul rând, aș dori să menționez că suntem fericiți și mândri că avem o relație de încredere cu Guvernul și cu autoritățile în general.

De fapt, investițiile noastre record de anul trecut nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat receptivitate din partea autorităților. A fost nevoie să gestionăm o mulțime de procese noi și totul a fost realizat foarte bine. Nu suntem în măsură să criticăm sau să lăudăm. Dar pot spune un lucru evident: Moldova a beneficiat de tot acest sprijin pentru că a făcut față provocării.

Suntem, de asemenea, foarte mulțumiți de faptul că ne-am angajat într-un dialog politic foarte constructiv. Împreună cu autoritățile s-a stabilit ca compania

Energocom să procure gaze naturale pe piața europeană. După cum am menționat deja, acum această companie este un jucător cu drepturi depline pe piață, așa că acesta este cazul când acțiunile spun mai mult decât cuvintele.

Aș dori, de asemenea, să menționez că, la cererea Guvernului, BERD va pune în aplicare un program pilot în cadrul căruia 20 de experți locali vor fi angajați în ministere și agenții pentru a ajuta la implementarea reformelor, inclusiv în sectorul de transporturi, cel al energiei și al întreprinderilor de stat.

Sperăm să putem contribui cu adevărat la eforturile Guvernului de a apropia R. Moldova de UE. Apropo, felicitări pentru statutul de țară candidată pentru aderare la UE, care i-a fost acordat R.Moldova în 2022. Am fost cu toții foarte entuziasmați de acest lucru și vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta țara Dvs. să ajungă în EU.

Moldova trebuie să profite de oportunitatea integrării europene și sper foarte mult că cetățenii vor fi de acord că viitorul țării lor este în UE și vor ajuta Guvernul să parcurgă acest drum. Mulți ar putea crede că autoritățile nu au făcut suficient, dar oamenii trebuie să înțeleagă că nimeni nu a știut că va fi război, o criză a refugiaților și o criză energetică. Modul în care Guvernul reușește să mențină R.Moldova pe linia de plutire în timpul acestor provocări este demn de toată lăuda.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2023.02.07 10:53 Marcel
    525 milioane de euro! Cum noi sa intoarcem acesti bani?
  2. 2023.02.07 10:55 Alexei
    Interesant, BERD inca mai este actionar la port Jujulesti?
  3. 2023.02.07 12:07 Corneliu
    BERD bine cunoaste potential Moldovei si crediteaza republica.
  4. 2023.02.07 12:09 Nicolae
    VREAU ca BERD mai dur controleaza tara!
  5. 2023.02.08 09:32 Grigore
    Sa vedem chiti bani ne da BERD in 2023?
  6. 2023.02.08 18:02 Ctepan
    Molldova are potential pentru reintoacere aceste credite, cine stie?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.