Interviu

PRINCIPALA REALIZARE A PAS ESTE OBȚINEREA STATUTULUI DE CANDIDAT LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ

09 februarie, 2023

Într-un interviu acordat „INFOTAG, directorul Institutului de istorie orală, comentatorul politic Alexei TULBURE evaluează guvernarea PAS, realitatea politică în schimbare pe fundalul războiului din Ucraina, opoziția moldovenească și viitoarele alegeri pentru autoritățile locale.

„I.”: După un an și jumătate de guvernare a partidului Acțiune și solidaritate (PAS), controlat de președintele Maia Sandu, despre ce rezultate politice și economice putem vorbi?

Alexei TULBURE: Rezultatele politice sunt evidente. În pofida faptului că PAS își pierde popularitatea (o arată sondajele), partidul își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor. Totuși, și acest lucru este deja evident, la următoarele alegeri parlamentare, PAS nu va putea obține majoritatea necesară unui guvern monopartid. Un alt rezultat evident este consolidarea sprijinului internațional pentru Moldova (a se citi – pentru guvern) din partea Occidentului. Moldova, în general, a făcut față fluxului de refugiați din Ucraina după începerea războiului, continuă să sprijine Ucraina, care luptă împotriva agresorului rus. Toate acestea au fost luate în considerare atunci când s-a luat decizia de a-i acorda Moldovei statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Acest statut este principala realizare a țării timp de un an și jumătate de guvernare PAS.

În economie îmi este greu să numesc vreun succes. Totuși, nu trebuie să uităm că în apropiere este un război. Ar fi absolut greșit să nu ținem cont de acest lucru la evaluarea situației economice.

Printre acțiunile relativ de succes ale guvernului pot fi menţionate gestionarea crizei energetice și acordarea de compensaţii populației pentru facturile la utilități.

Dar reforme fundamentale, în aproape toate domeniile, de la educație la justiție, fie nu au fost demarate, fie încă nu au dat rezultate. Aceasta este o mare problemă atât pentru țară, cât și pentru partidul de guvernământ, pentru că reformele au fost promise și doar ele pot schimba situația în bine. Iar un partid care a promis reforme și nu le realizează va pierde în continuare sprijinul populației.

„I.”: Cum apreciați acțiunile opoziției? Și se poate aceasta uni?

Alexei TULBURE: Opoziția este stranie. Se creează impresia că acestea sunt formațiuni politice care au rămas în trecut și nu pot ține pasul cu realitatea în schimbare rapidă.

De un an se desfășoară un război - ostilități la scară largă la câteva sute de kilometri de granița noastră, un război care a schimbat totul în lume. Iar opoziţia moldovenească acţionează şi vorbeşte de parcă nu ar fi război. Formațiunile politice, parlamentare și extraparlamentare, nici măcar nu și-au exprimat poziția față de războiul din Ucraina, iar acesta este principalul lucru care ni se întâmplă tuturor, Europei de astăzi. În Ucraina, invadatorii ruși distrug orașe și ucid civili, în timp ce opoziția moldovenească îi trimite pe liderii țării la Moscova pentru a negocia un preț mai mic la gaz. Cred că asta e sălbăticie.

Cred că o asemenea opoziție, care ignoră realitatea, nu are dreptul să acceadă la putere. La putere trebuie să vină politicieni adecvați și serioși.

Moldova a obţinut statutul de țară candidată la UE. S-ar părea că acesta este momentul în care, pe fondul eșecurilor partidului de guvernământ, opoziția se poate afirma, poate veni cu cele mai bune, poate de alternativă, propuneri de reformă, de îndeplinire a condițiilor Uniunii Europene etc. Dar nu. Acest lucru se referă mai mult pentru partidele aşa-numite „de stânga” sau „pro-ruse”. Probabil că această opoziție se poate consolida, dar ce-i va propune ea țării?!

Există și o opoziție pro-europeană în afara parlamentului, dar totuși, este încă foarte slabă și nu poate concura cu guvernarea. Cu toate acestea, vocea acestor politicieni este importantă, aceste partide au expertiza, capacitatea de a oferi soluții la problemele cu care se confruntă țara. Există perspective aici.

Calitatea proastă a opoziției, și aceasta este situația noastră actuală, este o problemă uriașă pentru țară. Pentru că opoziția este viitoarea guvernare și avem nevoie ca viitoarea guvernare să fie sănătoasă și eficientă.

„I.”: Care este impactul războiului din Ucraina asupra situației politice din Moldova?

Alexei TULBURE: Dacă în general, atunci este decisiv. Am vorbit despre asta puțin mai sus. Acele forțe politice care și-au elaborat și exprimat poziția față de război își planifică activitățile ținând cont de ceea ce se întâmplă în țara vecină etc., au șanse mult mai mari de succes. Ele iau în considerare realitatea, dar n-o ignoră. Pentru acești politicieni există şi o atitudine diferită din partea partenerilor internaționali. Cine vrea să aibă de-a face cu oameni cărora le lipsește curajul să le spună lucrurilor pe nume?!

După cum am spus, războiul a schimbat totul. Conflictul transnistrean este un exemplu viu în acest sens. Pentru mine este clar că soluționarea conflictului depinde astăzi în totalitate de rezultatul războiului. Acesta este factorul determinant. Rusia și-a pierdut practic influența în regiune, iar această influență va dispărea definitiv după încheierea ostilităților. Principalul obstacol în calea unificării celor două maluri va dispărea. A nu înțelege acest lucru, a pretinde că „business as usual” înseamnă să ignori lucruri evidente în soluționarea conflictului, să vorbeşti despre o realitate care nu mai există. Acești politicieni au perspective? Cred că mici.

La alegerile locale, tema războiului pe undeva va conta, pe undeva - nu. Dar, în general, va conta într-o măsură mult mai mică decât la alegerile parlamentare sau prezidențiale. În teritoriu, toată lumea este mai interesată de problemele locale.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2023.02.09 15:54 David
    Dl Tulbure este adept PAS...
  2. 2023.02.09 15:56 Boris
    Sunt de acord cu acest dl, cred ca el are dreptate.
  3. 2023.02.09 15:58 Arcadie
    Straniu pentru mine sa aud asa ceva de la dl Tulbure.
  4. 2023.02.10 11:22 Grigore
    Cred ca dl Alexei Tulbure are 100 de procente dreptate.
  5. 2023.02.13 09:38 Eva
    Eu nu exclud ca dl Tulbure sa fie inclus in lista PAS la alegerilor parlamentara...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.