Interviu

20 DIN CEI 60 DE PREMIANȚI AI OLIMPIADEI REPUBLICANE DE MATEMATICĂ SUNT ELEVI AI LICEULUI TEORETIC ORIZONT

13 martie, 2023

Interviu acordat corespondentului agenției INFOTAG, Margareta Mocreac, de către doctorul conferențiar, Universitatea de Stat Ion Creangă, și profesor de matematică la Instituţia Privată de Învăţământ Liceul Teoretic Orizont, Marcel Teleucă.

INFOTAG: Dl Teleucă, în cadrul ceremoniei de premiere a câștigătorilor Olimpiadei Republicane la Matematică, desfășurate la Chișinău pe data de 6 martie, numele Liceului Teoretic Orizont a fost cel mai des menționat. Toți elevii de la acest liceul care au primit premii sunt discipolii Dvs. Câți au fost în total?

M.T.: Într-adevăr, elevii Liceului Teoretic Orizont au obținut anul acesta, la fel ca și în anii precedenți, rezultate foarte bune la Olimpiada Republicană de Matematică. Din cei 60 de premianți, 15 elevi de la Orizont au ocupat locurile 1-3. Alți 5 elevi au obținut mențiuni.

INFOTAG: Cărui fapt se datorează acest rezultat remarcabil? Care sunt ingredientele succesului înregistrat de elevii Liceului Orizont?

M.T.: În primul rând, aș vrea să menționez faptul că aceste premii nu sunt rezultatul muncii timp de o săptămână sau o lună. Acești elevi se pregătesc pentru diferite concursuri, inclusiv pentru olimpiadă, pe parcursul întregului an de studii. Ei se pregătesc conform unor programe speciale pentru concursuri. Cunoștințele acestor copii sunt mult mai vaste decât ceea ce este inclus în curricula școlară.

INFOTAG: În acest context, cât de corect este ca la olimpiadă copiii să rezolve probleme și teste care nu sunt incluse în programele școlare?

M.T.: Olimpiada este un concurs avansat pentru copiii care doresc și pot mai mult decât oferă curricula. Există programe speciale pentru concursuri pe care acești elevi, împreună cu profesorii, le urmează. Deci, da, este corect, ca sarcinile pentru olimpiadă să fie mai dificile decât ceea ce prevede programul școlar.

INFOTAG: Ce urmează mai departe pentru premianții Olimpiadei Republicane la Matematică?

M.T.: Urmează 4 concursuri internaționale: Olimpiada Europeană pentru Fete, Olimpiada Balcanică Juniori pentru copiii până la vârsta de 15 și jumătate și 2 concursuri pentru seniori - Olimpiada Balcanică și Olimpiada Internațională. Tradițional, în luna aprilie, toți premianții - deținătorii locurilor 1-3 și ai mențiunilor - participă la în nou concurs în urma căruia se stabilește componența echipelor care vor reprezenta Republica Moldova la aceste concursuri. Echipa de fete este formată din 4 persoane, restul echipelor din 6. Anul acesta Olimpiada Internațională este găzduită de Japonia.

INFOTAG: Cine achită costurile de deplasare și participare la aceste concursuri?

M.T.: Toate costurile sunt acoperite de către Guvern. Copii care se clasează pe primele locuri la concursurile internaționale primesc ulterior premii bănești de la Guvern. Aceste premii sunt mult mai mari comparativ cu cele câștigate la Olimpiada Republicană. Anul acesta, câștigătorii locului 1 au primit 1 000 de lei, câștigătorii locului 2 - 800 de lei, cei clasați pe locul 3 - 600 de lei, iar deținătorii mențiunilor 400 de lei.

INFOTAG: Elevii primesc premii bănești și din partea organizatorilor concursurilor internaționale?

M.T.: La cele 4 concursuri pe care le-am menționat mai sus și la care elevii din Moldova s-au clasat pe locuri de frunte de mai multe ori nu există premii bănești. Dar diplomele obținute la aceste concursuri sunt foarte valoroase - ele deschid ușile celor mai prestigioase universități din lume!

INFOTAG: În ce limbă primesc copiii problemele la concursurile internaționale? În română sau engleză?

M.T.: În limba română. Toți copiii primesc problemele în limba lor maternă.

INFOTAG: Numărul copiilor care obțin rezultate frumoase în țară și peste hotare crește sau din contra descrește. Vă întreb în contextul în care numărul moldovenilor care pleacă peste hotare și își iau copiii cu ei este unul destul de înalt iar uneori chiar se vorbește de un exod de creiere din Republica Moldova.

M.T.: Avem în continuare foarte mulți copii talentați. Într-un an aceștia obțin succese mai mari, în altul mai mici dar acesta este un proces normal.

INFOTAG: Astăzi este foarte greu să menții interesul copiilor pentru o anumită materie, mai ales pentru o știință atât de complicată precum matematica. Cum le mențineți interesul acestor copii?

M.T.: Lucrul în grup, formarea grupurilor de copii cu interese comune este una dintre cheile succesului. Rezultate frumoase sunt obținute de elevii care muncesc și, foarte important, care muncesc regulat. Acești elevi sunt, într-un fel, sportivi de performanță doar că în domeniul matematicii. La fel ca și copiii care practică diferite tipuri de sport și care se antrenează în fiecare zi, elevii matematicieni trebuie să rezolve probleme și să-și antreneze mintea în fiecare sau aproape în fiecare zi. Aș vrea să menționez faptul că mulți dintre acești copii se ocupă și obțin rezultate frumoase nu doar la matematică dar și la chimie, fizică sau informatică.

INFOTAG: Există păreri precum că Liceul Orizont are rezultate atât de bune, mai ales la matematică, deoarece atrage cei mai buni elevi din alte licee. Cum ați comenta aceste afirmații?

M.T.: Revin la comparația cu sportivii. Un sportiv foarte capabil nu se antrenează toată viața la un singur antrenor. După ce a atins un anumit nivel de performanță el caută antrenori mai buni și concurenți mai puternici. Doar astfel el poate progresa. Liceul Orizont și eu personal nu pretindem că suntem cei mai buni ”antrenori”, dar considerăm că, de cele mai multe ori, le putem propune elevilor talentați ”condiții de antrenament” mai bune decât într-un liceul obișnuit.

În cariera mea am avut un caz când, câștigătorii locurilor 2 și 3 la Olimpiada Republicană de Matematică din clasa a 7-ea s-au transferat la Liceul Orizont și, ulterior, au ajuns medaliați la olimpiadele internaționale și studenți la universități cu renume din SUA. Colegul lor, care în acel an s-a clasat pe locul 1, a rămas la același liceul, anul următor a ocupat locul doi și acolo s-a oprit.

Rezultate frumoase pot fi obținute la orice liceul, cel mai important este, după cum am menționat deja, să se lucreze regulat.

INFOTAG: Cu ce succese se pot lăuda discipolii Dvs. după absolvirea Liceului Orizont?

M.T.: Cred ca circa 50 dintre foștii mei elevi au studiat sau studiază la universități cu renume din SUA, Europa și Asia, inclusiv la Universitatea Harvard, Universitatea din Chicago, Universitatea din

Massachusetts, Universitatea Stanford, precum și la universități din Franța, Olanda sau Marea Britanie.

Unii dintre ei au ajuns profesori universitari, inclusiv la Universitățile din Chicago și Massachusetts. Unul dintre discipolii lei, Simion Filip, este laureat al Premiul Societății Europene de Matematică și considerat unul dintre cei mai buni cercetători în domeniul matematicii din lume. Deci, avem cu ce ne mândri.

INFOTAG: Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc succes la concursurile internaționale care urmează.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2023.03.13 10:38 Ana
    Bravo! El are talent de la Dumnezeu!
  2. 2023.03.13 10:44 Boris
    1 000 000 de ori bravo, dl Marcel!
  3. 2023.03.13 10:47 Анастасия
    Впечатляет, конечно! Треть медалистов у одного учителя, - вот это результат! Молодец!
  4. 2023.03.13 10:48 Vlada
    V tacoi rezulitat slojno poveriti...
  5. 2023.03.13 12:36 David
    Rezultat este minunat! Bravo, dl Marcel!
  6. 2023.03.15 17:46 Izea
    Nu degeaba parintii platesc in Orizont 2-3 mii de euro!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.