Interviu

RANA KARADSHEH: CORPORAȚIA FINANCIARĂ INTERNAȚIONALĂ SALUTĂ INTENȚIA GUVERNULUI DE A CREȘTE PONDEREA SECTORULUI PRIVAT ÎN ECONOMIA ȚĂRII

11 mai, 2023

Interviu acordat reporterului agenției INFOTAG, Margareta Mocreac, de către directorul regional pentru Europa al Corporației Financiare Internaționale (CFI), Rana Karadsheh, care a vizitat R.Moldova în perioada 3-4 mai.

INFOTAG: Stimată Dnă Karadsheh, vă rugăm să ne spuneți care sunt obiectivele vizitei Dvs. în R.Moldova?

R.K.: Este prima mea vizită în R.Moldova în calitate de director regional al CFI. Sunt foarte încântată să mă aflu în țara Dvs. Am avut deja întrevederi cu Prim-Ministrul Dorin Recean și cu reprezentanți ai comunității de afaceri.

De asemenea, este important să menționez că am venit la Chișinău pentru a semna un acord de investiții cu cea mai mare bancă din Moldova, maib. Este primul angajament al CFI în Moldova pe parcursul ultimilor ani și sunt foarte încântată să fiu prezentă la ceremonia de semnare.

INFOTAG: Vă rog să ne oferiți detalii despre acordul semnat cu maib?

R.K.: Este un acord de investiții în sumă de circa 20 mil. de euro care are câteva componente. Cea mai mare parte a fondurilor vor fi utilizate pentru finanțarea întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), care reprezintă o parte foarte importantă a economiei moldovenești.

De asemenea, aș dori să menționez că aproximativ 50% din fonduri vor merge către IMM-uri conduse de femei. Egalitatea de gen este una dintre prioritățile CFI.

Este cunoscut faptul că un număr mare de refugiați a venit în Moldova după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. O mare parte dintre refugiați sunt femei și copii. Sperăm că o parte din cele 50% din fondurile destinate IMM-urilor conduse de femei vor merge către femeile din Ucraina care doresc să lanseze mici afaceri în R.Moldova.

De asemenea, prin acordul de investiții semnat cu maib vom sprijini crearea unui coridor de date digitale în țările din jurul Ucrainei. Acest lucru va permite instituțiilor financiare să stabilească legături cu refugiații ucraineni și cu băncile din Ucraina, pentru a permite cetățenilor acestei țări să obțină credite în Moldova și informații financiare într-un mod sigur.

Așadar, parteneriatul cu maib va avea mai multe componente.

INFOTAG: Cum ați descrie colaborarea dintre CFI și Moldova până în prezent și care sunt perspectivele de viitor?

R.K.: La moment, avem un dialog foarte bun cu Guvernul și sunt sigură că vom putea realiza mai multe lucruri în comun. CFI nu a investit în Moldova de ceva timp, dar acest lucru se va schimba.

În același timp, aș dori să menționez că echipa noastră de consultanță a lucrat cu Guvernul și agențiile sale pentru a contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri. În parteneriat cu colegii de la Banca Mondială am lucrat laProgramul de consultanță în domeniul siguranței alimentare.

Datorită acestui program, care s-a focusat pe sectorul avicol și cel al produselor lactate, R.Moldova exportă în prezent carne procesată, produse lactate și ouă în UE.

Acesta este un rezultat direct al cooperării Guvernului R.Moldova cu CFI și serviciile sale de consultanță.

INFOTAG: Care ar fi sfaturile Dvs. pentru Guvernul R.Moldova și sectorului privat, care acum se orientează către piața din Occident?

R.K.: Îmbunătățirea mediului de afaceri va permite sectorului privat să se dezvolte. Acesta va atrage capital privat, care, la rândul său, va stimula și va crea o economie mai robustă, nu doar pentru consumul intern, ci și pentru export.

Știu că Guvernul intenționează să adopte mai multe legi care au drept scop facilitarea exportului și a importului, cum ar fi reglementările vamale și codul fiscal. Toate acestea inițiative sunt binevenite.

INFOTAG: Recent, CFI a evaluat sectorul privat din R.Moldova. Ați putea să ne dați detalii despre rezultatele și concluziile acestei evaluări?

R.K.: Evaluarea se numește Diagnosticul sectorului privat al R.Moldova. Cu ajutorul acestei evaluări au fost identificate oportunitățile de creștere și investiții în sectorul privat, precum și soluții pentru eliminarea constrângerilor specifice sectorului și întregii economii care împiedică dezvoltarea sectorului privat.

Considerăm că una dintre provocările cu care se confruntă economia R.Moldova este caracterul dominant al întreprinderilor de stat. Este un aspect pe care Guvernul îl poate analiza pentru a atrage capital privat și a crește eficiența economiei. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sunt necesare condiții potrivite, un cadrul regulatoriu și parteneriate cu Guvernul.

În al doilea rând, este absolut necesar să fie îmbunătățită logistica, lucru care va permite creșterea atât a exporturilor cât și a importurilor.

De asemenea, este foarte important ca R.Moldova să își diversifice sectorul energetic.

Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat în timpul pandemiei COVID-19 și după invazia Rusiei în Ucraina este că dependență excesivă de o singură sursă de energie nu ajută la consolidarea rezilienței economice.

Guvernul trebuie, de asemenea, să accelereze reforma mediului de afaceri și să armonizeze legislația țării cu cea a UE. CFI a identificat trei domenii în care considerăm că R.Moldova ar putea atrage capital privat. Este vorba de sectorul IT, cel al energiei regenerabile și cel al agriculturii.

INFOTAG: Ați prezentat rezultatele acestei evaluări Guvernului? Sunt reprezentanții Guvernului de acord cu sugestiile și recomandările corporației?

R.K.: Acesta este un document public. În timpul întâlnirilor cu reprezentanții Guvernului, am văzut răspunsuri și angajamente pozitive cu privire la aceste acțiuni, care nu sunt ușor de realizat. Totuși, Guvernul încearcă să facă tot ce poate. Consider că Guvernul este determinat să ia măsuri care să îmbunătățească mediul de afaceri. Sperăm că acordul semnat cu maib va fi, de asemenea, de ajutor.

Aici aș dori să menționez că CFI a sprijinit financiar și firma de investiții ucraineană Horizon Capital, specializată în sectorul tehnologic. Aceasta companie investește, de asemenea, în Moldova. O parte din fondul recent închis al acestei companii va fi utilizat pentru dezvoltarea companiilor din Moldova, nu doar din Ucraina. Recent, am efectuat o vizită la Kyiv pentru semnarea acestui angajament în numele CFI.

INFOTAG: Vorbind despre privatizarea întreprinderilor de stat, aveți careva sugestii? Ați putea numi câteva întreprinderi de stat din R.Moldova care considerați că ar trebui privatizate?

R.K.: În primul rând, vom purta o discuție cu Guvernul pentru a identifica care întreprinderi de stat pot fi concesionate, care dintre ele sunt pregătite pentru aceasta și cum CFI ar putea sprijini acest proces. Sperăm să putem oferi asistență în domenii precum extinderea porturilor, lucru care va permite creșterea volumului de produse exportate și importate în țara.

Ne gândim, de asemenea, la sectorul energetic. De fapt, suntem bucuroși să discutăm cu Guvernul despre o întreagă gamă de sectoare în care considerăm că putem acorda asistență.

INFOTAG: După ce a fost gestionat de o companie privată timp de aproape un deceniu, Aeroportul Internațional Chișinău a revenit recent în proprietatea statului. Cu toate acestea, Guvernul R.Moldova nu a fost întotdeauna cel mai bun manager, după cum arată și evaluarea efectuată de CFI și la care v-ați referit mai sus. Având în vedere acest lucru, care ar fi, în opinia Dvs., cea mai bună opțiune pentru aeroport - să rămână în continuare în gestiunea statului sau să fie din nou privatizat?

R.K.: Este o întrebare foarte bună. Cunosc acest subiect și înțeleg provocările. Felicit Guvernul pentru că a recâștigat controlul asupra aeroportului, ceea ce, în opinia mea, a fost un lucru corect.

Cât privește viitorul acestei companii, aș vrea să menționez faptul că în avionul cu care am zburat spre Chișinău toate locurile erau ocupate!

Deci, în mod cert, numărul persoanelor care vin și pleacă în R.Moldova pe calea aerului este mare și acest lucru este un semn bun și vorbește despre faptul că aeroportul are un mare potențial.

Considerăm că concesionarea aeroportului către un investitor privat prin semnarea unui contract corect și avantajos ar fi un pas bun, iar CFI ar fi foarte bucuroasă să sprijinim Guvernul în acest sens.

Drept exemplu poate servi aeroportul din capitala Bulgariei, Sofia. CFI a contribuit la aducerea unui operator privat printr-un contract bine structurat, iar rezultatul a fost un succes.

Același lucru s-a întâmplat și cu aeroportul din Amman, Iordania. Acum acesta este un aeroport foarte eficient și bine operat.

INFOTAG: În prezent, CFI cooperează doar cu maib sau și cu alte bănci comerciale din R.Moldova?

R.K.: Suntem deschiși pentru discuții cu alte bănci. Din câte cunosc, CFI poartă acum discuții cu alte câteva bănci. Dar, acordul semnat cu maib este primul nostru angajament în sectorul financiar din R.Moldova din ultimii ani.

INFOTAG: Ați putea să ne oferiți detalii despre condițiile în care CFI a oferit împrumutul de 20 mil. de euro băncii comerciale maib?

R.K.: Singurul lucru pe care îl pot spune este că CFI se aliniază condițiilor pieței. Noi nu ar trebui să fim prezenți pe această piață pentru a o submina, pentru că acest lucru creează distorsiuni. Dar aș dori să subliniez faptul că parteneriatele și standardele noastre ajută băncile cu care cooperăm. Așadar, am dori să se ia în considerare nu doar cine oferă cele mai ieftine împrumuturi, dar și cine este cel mai bun partener.

INFOTAG: Vorbind despre dezvoltarea economiei, ați menționat agricultura, IT și energia regenerabilă. Unde mai vedeți potențial pentru dezvoltarea economiei R.Moldova? Care sunt sectoarele cărora Guvernul ar trebui să le acorde mai multă atenție?

R.K.: După cum am menționat deja, unul dintre sectoare este cel al întreprinderilor de stat, care poate genera mult potențial. Tocmai am vorbit despre Aeroportul Internațional Chișinău. Ne gândim, de asemenea, la port și la infrastructura logistică în general. Îmbunătățirea infrastructurii logistice va permite creșterea importului de materii prime și a exporturilor de produse finite. Așadar, acesta este un domeniu în care Guvernul poate îmbunătăți situația.

INFOTAG: Ce provocări majore pentru economia R.Moldova vedeți în prezent?

R.K.: R.Moldova a fost afectată de invazia Rusiei în Ucraina. Anul trecut, PIB-ul țării s-a micșorat cu circa 6%, iar inflația a atins o medie de aproape 29%. De asemenea, R.Moldova a primit un număr mare de refugiați ucraineni.

Aici, aș dori să menționez faptul că am fost foarte impresionată de oamenii pe care i-am întâlnit în Moldova și de discuțiile purtate cu reprezentanții Guvernului. Acestea m-au ajutat să înțeleg provocările cu care se confruntă țara Dvs. și ce acțiuni sunt necesare pentru a le depăși. Cred că, prin implementarea măsurilor pe care le-am menționat, Guvernul poate consolida și diversifica economia. Acest lucru va permite întreprinderilor să se dezvolte - pentru că în R.Moldova există foarte mult potențial!

Acest model chiar funcționează. Am văzut că funcționează la nivel global.

INFOTAG: În cadrul vizitei la Chișinău, ați avut și o întrevedere cu reprezentanți ai sectorului de afaceri. Ce ați discutat cu aceștia? Care este poziția lor față de politicile guvernamentale?

R.K.: Opiniile lor sunt similare cu ale noastre. Ei au spus că Guvernul face într-adevăr pași pozitivi și că abordează multe probleme, inclusiv îmbunătățirea legislației privind energia regenerabilă, a legislația împotriva spălării banilor și pro-concurență, legile din domeniul fiscal, codul vamal, etc. În general, reprezentanții mediului de afaceri au fost pozitivi în ceea ce privește schimbările și activitățile Guvernului. Guvernul se află pe traiectoria corectă. Este doar necesar ca aceste acțiuni să fie duse la bun sfârșit.

INFOTAG: Ați spus că CFI este gata să ajute R.Moldova să investească în energia regenerabilă. Este cu adevărat posibil ca Moldova să dezvolte acest sector, având în vedere că este un domeniu foarte complex care necesită investiții enorme?

R.K.: Anume din acest considerent este necesar de atras investiții private. Așa cum am menționat deja despre alte domenii - experiența la nivel global arată că acest lucru este posibil. Da, este o misiune posibilă. Categoric.

Dacă Guvernul creează cadrul juridic adecvat și dacă există predictibilitate, atunci investitorii vor veni și vor aduce capital. Acestea sunt modele dovedite.

INFOTAG: Aveți un mesaj pentru autoritățile R.Moldova?

R.K.: Să dezvolte sectorul privat. Efectuat corect, acest lucru va da un impuls pozitiv țării.

Aș dori, de asemenea, să subliniez că este foarte plăcut să dezvolți relații cu țările partenere care doresc să coopereze cu CFI. Moldova este o astfel de țară - dorește să coopereze cu CFI. De aceea, am o părere foarte pozitivă despre toate întâlnirile mele recente cu reprezentanții Guvernului.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2023.05.11 11:33 Alexei
    Am citit cu mare interes, multumesc!
  2. 2023.05.11 11:34 Zosim
    Si cu IFC maib este primul bank!
  3. 2023.05.11 14:33 David
    De ce numai acum IFC a vinit in Moldova?
  4. 2023.05.11 14:37 Dorin
    Eu sunt sigur ca urmaturul o sa fie Moldindconbank...
  5. 2023.06.08 14:26 Dorel
    De ce numai cu maib IFC colaboreaza?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.