Interviu

MAGDALENA RZECZKOWSKA: MOLDOVA ESTE PE DRUMUL CEL BUN PENTRU A CREA UN MEDIU PRIETENOS PENTRU AFACERI ȘI INVESTITORI

19 septembrie, 2023

Interviu acordat agenției de presă INFOTAG de către ministra de Finanțe a Republicii Polone, Magdalena RZECZKOWSKA, care vizitează Moldova pe 19 septembrie.

INFOTAG: Doamnă Rzeczkowska, vă rugăm să ne spuneți pe scurt despre scopul vizitei Dumneavoastră în Republica Moldova.

Magdalena RZECZKOWSKA:
În primul rând, aș dori să mulțumesc mult ministrei Finanțelor din Republica Moldova, dna Veronica Sirețeanu, pentru primirea foarte călduroasă și prietenoasă.

Acesta este prima mea vizită la Chișinău și sunt foarte recunoscătoare că sunt aici, având șansa de a discuta despre cooperarea bilaterală între țările noastre. Scopul principal al vizitei este de a confirma faptul că Polonia continuă să sprijine Moldova în parcursul său spre aderarea la Uniunea Europeană.

Din competența ministerului meu, suntem gata să împărtășim în continuare experiența noastră în domeniul vamal și fiscal.

Datorită discuțiilor noastre bilaterale în desfășurare, astăzi am semnat Memorandumul de Înțelegere, care va defini sfera cooperării noastre fiscale în cadrul Programului de Solidaritate Fiscală.

Acest proiect ajută la creșterea veniturilor fiscale prin modernizarea sistemelor fiscale și colectarea mai eficientă a impozitelor.

În cadrul întâlnirii cu doamna Sirețeanu și șefii serviciilor vamale și fiscale din Moldova, am discutat probleme, oportunități și planuri de viitor în cooperarea noastră bilaterală.

INFOTAG: Este Ministerul de Finanțe polonez pregătit să împărtășească experiența cu colegii moldoveni în ceea ce privește implementarea mai eficientă a standardelor și normelor europene pe calea integrării Republicii Moldova în UE?

Magdalena RZECZKOWSKA:
Da, și deja facem asta. Oficiul Fiscal Național al Poloniei sprijină în mod constant Republica Moldova în domeniul serviciilor vamale și fiscale.

Administrația noastră și-a anunțat participarea la seminarul EUBAM privind cooperarea interdepartamentală în domeniul supravegherii pieței și protecției consumatorilor (în octombrie), ai cărui beneficiari vor fi angajații Serviciului Vamal al Republicii Moldova și ai Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.

În noiembrie 2023, experții polonezi de la Oficiul Fiscal Național vor participa la o sesiune de seminarii și training-uri dedicată administrației moldovenești în cadrul programului Parteneriatului Estic al UE. În cele din urmă, la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie a acestui an, experții noștri fiscali intenționează să viziteze Moldova pentru a stabili obiective pentru anul viitor în ceea ce privește cooperarea în cadrul Programului de Solidaritate Fiscală.

INFOTAG: Ce ați sfătui autoritățile moldovenești să facă pentru a accelera procesul de integrare europeană?

Magdalena RZECZKOWSKA:
Integrarea europeană este un proces complex, multi-nivel și multidimensional, care evoluează constant.

Sunt necesare o abordare pozitivă și voință politică la nivel înalt, dar cooperarea la nivel operațional este cea care aduce cu adevărat instituțiile și organizațiile împreună, creând o integrare reală. Acest lucru necesită o cooperare strânsă între administrația moldovenească și omologii săi europeni. În acest sens, împărtășirea cunoștințelor, experienței și bunelor practici este un instrument valoros. Experții polonezi lucrează îndeaproape cu colegii din Republica Moldova și suntem deschiși să creștem sprijinul nostru în domeniul finanțelor publice.

INFOTAG: Ce ar trebui, în opinia dumneavoastră, să facă autoritățile economice și financiare ale Republicii Moldova pentru a crește fluxul de investiții directe poloneze în economia țării?

Magdalena RZECZKOWSKA:
Investițiile străine sunt un proces strategic de luare a deciziilor în care fiecare investitor trebuie să cântărească riscurile și beneficiile potențiale.

Orice companie care analizează posibilitatea de a-și plasa fondurile și activele în Republica Moldova își va pune următoarele întrebări:

  • - Care este nivelul de transparență și confort în mediul de operare?
  • - Când va genera profit?
  • - Cât timp va rămâne profitabil?


Nu doar țările, ci și regiunile din întreaga lume înțeleg că aceștia sunt factorii cheie care trebuie comunicați în mod clar potențialilor investitori pentru a le atrage atenția.

Republica Moldova are multe active și stimulente care pot atrage investitori și comercianți, dar la întrebările de mai sus sunt necesare răspunsuri clare, susținute atât prin legislație, cât și prin practică.

În opinia noastră, un regim fiscal echitabil, echilibrat și transparent este esențial pentru atragerea investițiilor străine directe și stimularea creșterii economice. Fiscalitatea oferă guvernelor resursele necesare pentru a investi în infrastructura critică, servicii publice și programe de asistență socială.

În opinia mea, există probleme nerezolvate în acest sens, dar în general Moldova este pe calea cea bună pentru a crea un mediu și mai favorabil pentru afaceri și investitori.

___________________________________________________________________________________


„Un regim fiscal echitabil, echilibrat și transparent este esențial pentru atragerea investițiilor străine directe și stimularea creșterii economice. Fiscalitatea oferă guvernelor resursele necesare pentru a investi în infrastructura critică, servicii publice și programe de asistență socială.În opinia mea, există probleme nerezolvate în acest sens, dar în general Moldova este pe calea cea bună pentru a crea un mediu și mai favorabil pentru afaceri și investitori”.

Magdalena RZECZKOWSKA

___________________________________________________________________________________

INFOTAG: Va sprijini Polonia demararea negocierilor privind aderarea RM la UE până la sfârșitul anului 2023?

Magdalena RZECZKOWSKA:
Autoritățile poloneze nu doar că și-au exprimat sprijinul pentru politica de aderare a Moldovei la UE, dar au oferit în repetate rânduri asistență materială, expertă și financiară autorităților centrale și locale ale Republicii Moldova.

Experții noștri lucrează îndeaproape cu Guvernul Republicii Moldova și departamentele sale în fiecare zi. Pe de altă parte, reprezentanți ai administrației moldovenești participă în cadrul multor proiecte în Polonia – conferințe, training-uri și seminarii.

Pentru implementarea politicilor de integrare este necesară o cooperare intensă nu doar la un nivel politic înalt, ci și sunt imperioase contacte zilnice la nivel de lucru.

INFOTAG: Vă mulțumim pentru interviu!

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2023.09.19 13:42 Grigore
    Experieta Poloniei pentru noi ara importanta!
  2. 2023.09.19 13:44 Oleg
    Parteneriat la nivel de minister totdeauna are o valoare.
  3. 2023.09.19 13:46 Cristi
    Polonia in UE joaca un rol important ce pentru Moldova este bine, Polonia nne sustina toamna aceatsa.
  4. 2023.09.19 17:54 Nina
    Kak-to negromco prosel ee vizit, pocemu?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.