Politics

​MOLDOVAN GOVERNMENT DECIDES TO OPEN IN RUSSIA THRICE LESS POLLING STATIONS THAN WAS PROPOSED BY CEC

21 octomber, 2014

At its ordinary working meeting held on Monday, the Government of Moldova has decided to open fewer polling stations in Russia than was initially projected.

According to the governmental Resolution passed, Moldova will open 95 stations in foreign countries for the November 30 parliamentary elections, though the Central Election Commission proposed to organize 105 such stations, including 15 in the Russian Federation [where 500 to 700 thousand Moldovan gastarbeiters work, according to various estimates].

However, the Government decided that only 5 stations in Russia would suffice – 3 in Moscow and 2 in Saint Petersburg “because a greater part of Moldovans work exactly in these two cities”.

The governmental Resolution was adopted only a few hours after Russian Minister of Foreign Affairs Sergey Lavrov had stated in Moscow that the Moldovan authorities “are putting obstacles to their citizens’ participation in the parliamentary elections”.

According to the Resolution, 25 polling stations will be opened in Italy [where only slightly over 150 thousand Moldovans work now, Prime Minister Iurie Leanca stated at a news conference yesterday], 11 in Romania, 6 in the United States, 5 each in Russia and Portugal, 4 each in France and Spain, 3 each in Great Britain and Canada, and 1-2 each in all the rest countries, where Moldova has diplomatic representations.

At the previous election held in 2010, the Moldovan Government opened 65 polling stations abroad, which were visited by slightly over 72 thousand Moldovan voters, and in 2009 – 35 thousand. According to various unofficial estimates, half a million to one million Moldovans currently earn their living in foreign countries, and more than a half of them – in Russia.

Comments [ 1 ] Add Comment

  1. 2014.10.21 19:59 Andrei
    Dlui N. Timofti, Președintele Republicii Moldova
    Dlui I. Corman, Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
    Dlui I. Leancă, Prim-ministru al Republicii Moldova
    Dlui C. Gurin, Procuror General al Republicii Moldova
    Dlui M. Balan, Director SIS
    Dlui V.Chetraru, Director CNA
    Dlui I.Sula, Director ANSA
    Ambasadorilor Misiunilor Diplomatice acreditati în R.Moldova
    Reprezentanților Instituțiilor mass-media din R.Moldova

    Stimați demnitari și reprezentanți ai mass-media,

    Venim cu o petiție din partea mai multor producători și exportatori de fructe și legume din raioanele de nord ale țării pentru a vă aduce la cunoștință situația de facto, ascunsă în procesul de întocmire a pachetului de documente pentru producția agricolă predestinată exportului. Este cunoscut faptul și se vorbește deschis între exportatori despre ilegalitățile și fărădelegile mai multor funcționari de stat, care ne oferă „protecție” pentru buna desfășurare a activității, impunîndu-ne fraudulos și taxe ilegale. Nu suntem de acord cu astfel de practici, însă nimeni nu se împotrivește sistemului pentu a nu-i fi sistată activitatea; și, deoarece suntem în prag electoral, aceste ilegalități pot fi trecute cu vederea, iar făptașii-nepedepsiți. Activăm într-o situație paradoxală, ajunsă la nivel critic: statul întîmpină grave dificultăți din cauza embargoului impus de către Rusia, oferind ajutoare producătorilor, pe de o parte. Dar, pe de altă parte, în contextul greutăților pe care le întîmpinăm, noi, producătorii, mai admitem poate greșeli în procesul documentării, iar pentru aceasta suntem abordați în mod obraznic de către funcționari corupți, fiind taxați cu sume care deseori depășesc ajutorul oferit de stat.
    La perfectarea pachetului de documente pentru întocmirea exportului este necesar de a face mai multe verificări într-o perioadă cît mai scurtă de timp, deoarece producția este ușor alterabilă. Pentru a nu fi împiedicați intenționat în acest proces, pînă la începutul acestui sezon eram taxați doar de către Comisarii raionali de poliție și de către Șefii subdiviziunilor teritoriale ale ANSA. Acum însă, începînd cu acest an, a apărut o „taxă” nouă –bani pentru CNA, care inițial erau colectați tot de aceiași comisari ori șefi ai ANSA din teritoriu. Dar, de la o vreme încoace, după ce mai mulți dintre noi ne-am pomenit figuranți ai dosarelor penale fabricate și ținute la control de către Șeful secției Misiuni Speciale a CNA Ilie Botnari prin complicitate cu subalternul său Adrian Roșca și a procurorilor anticorupție, situația pentru noi s-a agravat și a devenit insuportabilă. La moment suntem impuși de acești indivizi să efectuăm exportul doar prin firmele controlate de către ei, firme care îi aparțin lui Vitalie Navroțchi din or. Briceni. În caz contrar, nici un organ al statului nu ne eliberează certificatele necesare pentru export, fiindu-le frică de răfuială juridică din partea acestora. Fenomenul e de mare amploare: chiar cei care sunt chemați prin lege să contracareze și să lupte cu actele de corupție sunt implicați în scheme banditești caracteristice anilor ~90.
    Cunoaștem foarte bine prevederile ce se conțin în Legea Nr. 190, Cu privire la petiționare, dar, spre regret, ne este frică să ne divulgăm identitatea, pentru că toți trăim realitatea dosarelor intentate la comandă și intimidarea prin inițierea procedurilor procesual-penale, care au drept scop final reducerea la tăcere a celor care se încumetă să dezvăluie acțiunile ilegale comise de reprezentanții CNA.
    În speranța că veți examina conținutul acestei adresări și veți lua atitudine prin demararea unei anchete care să distrugă acest cerc vicios, stabilind proceduri și condiții echitabile de activitate, bazate pe norme legale,
    Vă mulțumim anticipat!

Add Comment

  • name
  • email
  • message
Thanks!
Your comment will be published after administrator approval.