Politică

​ ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE VA INTRA PE DEPLIN ÎN VIGOARE LA 1 IULIE 2016 – FEDERICA MOGHERINI

24 mai, 2016

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a declarat că Acordul de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova şi cu Georgia vor intra în vigoare pe deplin la 1 iulie 2016. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, despre aceasta oficialul european a declarat luni, la Bruxelles, în marja celei de-a şaptea şedinţe ministeriale a Parteneriatului Estic (PaE), la care au participat miniştri de Externe din statele membre ale UE şi PaE, precum şi comisarul pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.

Vorbind în cadrul reuniunii, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Andrei Galbur, a subliniat „necesitatea de a consolida cooperarea cu partenerii estici în faţa vulnerabilităţilor interne și riscurilor externe”.

Ministrul a relatat despre noua agendă de reforme a Guvernului Moldovei, cooperarea sectorială şi viziunea de perspectivă.

„Sperăm că viitoarea Strategie Globală a UE în sfera securității și politicii externe va acorda o atenţie mai mare stabilităţii în vecinătatea estică. Suntem interesaţi de o cooperare în sfera politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) și contracarării amenințărilor-hibrid”, a remarcat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Referindu-se la propunerile Chişinăului în domeniul cooperării sectoriale, prezentate anterior în cadrul „Parteneriatului Estic”, ministrul a pledat pentru promovarea interconexiunilor cu UE în sfera transportului, energiei, precum și inițiativelor ce vor genera creștere economică prin atragerea investițiilor și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Andrei Galbur s-a mai pronunţat pentru pentru elaborarea unei viziuni politice de perspectivă pentru partenerii estici în contextul viitorului Summit PaE din 2017.

În cadrul vizitei la Bruxelles dl Galbur a participat şi la o sedinţă de lucru în format restrâns ai miniştrilor PaE împreună cu Înaltul Reprezentant şi Comisarul pentru Extindere, unde a fost discutată în mod special problematica de securitate regională.

„Totodată, reuniunea a reprezentat o bună oportunitate de a efectua un schimb de opinii între statele membre UE şi cei şase parteneri estici cu scopul de a identifica mai multe posibilităţi de implicare a statelor membre în iniţiativele şi proiectele PaE”, se precizează în comunicatul MAEIE.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.24 09:42 Ilies
    Astaptam cu NEREBDARE...
  2. 2016.05.24 09:47 Anton
    Este foarte si foarte buna stirea, bravo Moldova!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.