Politică

​O COMISIE PARLAMENTARĂ PROPUNE REDISCUTAREA LEGII CE PRESUPUNE RESTITUIREA MILIARDULUI DE CĂTRE CETĂŢENI

01 februarie, 2017

Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media va propune Parlamentului să discute iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon privind anularea legii de transformare a garanţiilor la creditele acordate de Banca Naţională în datorie publică, care presupune punerea miliardului furat din bănci pe umerii cetăţenilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, consilierul preşedintelui pentru economie, Elena Gorelova, a amintit miercuri, la şedinţa comisiei, că în toamna anului 2016 Guvernul şi-a asumat responsabilitatea faţă de Parlament de a acoperi găurile financiare formate în urma furtului miliardului, în anul 2014, şi de a restitui Băncii Naţionale, timp de 25 de ani, 13,6 mlrd. lei cu o dobândă de 5% anual.

"Suma finală care va fi plătită BNM ar putea ajunge la 25 mlrd. lei. Aceasta constituie 84% din veniturile planificate în bugetul de stat pentru anul 2017. Ţinând cont de posibilităţile modeste ale bugetului, Preşedintele insistă ca această lege să fie anulată. Cetăţenii noştri nu sunt în stare să acopere şi aceste cheltuieli", a spus ea.

Deputatul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că "Parlamentului îi va fi dificil să ia o asemenea decizie, deoarece Cabinetul de miniştri este obligat să-şi îndeplinească angajamentele faţă de Banca Naţională. Anularea legii ar putea submina imaginea Guvernului faţă de partenerii internaţionali şi investitori".

"Dacă Preşedintele este împotriva transformării creditelor în datorie publică, să vină atunci cu o lege alternativă care să soluţioneze problema", a spus el.

Gorelova a răspuns că şeful statului este dispus să-şi unească eforturile cu Guvernul şi Parlamentul pentru a elabora o lege de alternativă, care să nu sărăcească bugetul de stat".

Ea a fost susţinută de deputatul Partidului Socialiştilor, Adrian Lebedinschi, care a declarat că Guvernul putea să convină cu BNM la o dobândă mai mică pentru restituirea banilor.

INFOTAG precizează: În 2014, BNM a deschis două linii de credit pentru Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank în sumă de 13 mlrd. lei, sub garanţia Ministerului Finanţelor. Mai târziu, băncile au acordat aceste mijloace drept credite unor firme moldoveneşti. Banii au fost convertiţi în valută străină şi transferaţi peste hotare, în zone off-shore.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.01 18:27 Svetlana
    Gasiti alta solutie pe urme schibati legea, domnilor deputati!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.