Politică

PRIM-MINISTRUL PAVEL FILLIP A DECLARAT CĂ GUVERNUL NU VA FINANȚA PARTICIPAREA REPUBLICII ÎN CALITATE DE OBSERVATOR LA UEE

18 mai, 2018

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Guvernul nu va finanța participarea republicii în calitate de observator la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, după întrevederea cu Înaltul Comisar European pentru Politica Regională, Corina Creţu.

Filip a amintit că „Republica Moldova este o țară parlamentară”.

„Toate tratatele și acordurile internaționale referitoare la politica externă și angajamentele țării față de alte state trebuie aprobate de Parlament și Guvern. În caz contrar, acestea sunt nule”, a subliniat Filip.

Comentând declarația Președintelui potrivit căruia Memorandumul de cooperare cu UEE, semnat anul trecut, stipulează că nu este necesară ratificarea acestuia, premierul a subliniat că „documentele care nu prevăd ratificare nu au putere juridică”.

„Declar în mod oficial că Guvernul nu va aloca bani pentru finanțarea activităților ce țin de statutul Moldovei în calitate de stat observator în UEE. Singura variantă pentru dezvoltarea Moldovei este integrarea ei în Uniunea Europeană. Aceasta este prioritatea națională a țării noastre”, a remarcat Filip.

El a mai menționat că „un an în urmă, când Președintele Dodon a solicitat pentru Moldova statutul de observator, acesta nici nu exista şi anume atunci a şi fost creat”.

La rândul său, comentând obținerea statutului de observator de către Moldova în UEE, Corina Crețu a spus că aceasta este o problemă internă a Moldovei, deoarece cooperarea ei cu UE se reglementează de Acordul de Asociere.

„Anume acest document definește politica externă a Moldovei. Un alt document important este Acordul de liber schimb cu UE. Ne așteptăm ca Moldova să-și îndeplinească în continuare obligațiile, iar obținerea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice este o problemă internă. Baza de cooperare între UE și RM este Acordul de Asociere”, a subliniat comisarul european.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.