Politică

​PARTIDUL DEMOCRAT ESTE DISPUS SĂ OFERE BLOCULUI ACUM FUNCŢIA DE PRIM-MINISTRU ÎN NOUL GUVERN

14 martie, 2019

Partidul Democrat este flexibil în negocierile pentru crearea unei coaliţii şi îi poate ceda blocului ACUM funcţia de prim-ministru în noul Guvern. Potrivit agenției INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa comitetului executiv al PDM, vicepreşedintele acestuia, Andrian Candu.

El a amintit că PDM a expediat liderilor ACUM o invitaţie pentru iniţierea negocierilor referitor la crearea unei coaliţii de guvernământ în Parlament, însă aceasta a fost respinsă în mod categoric, „fără a lăsa şanse pentru negocieri şi discuţii”.

„Consideră că acest lucru este o greșeală, deoarece politica înseamnă în primul rând comunicare, dialog, arta compromisului. Oamenii politici trebuie să se ghideze de interesele cetățenilor și ale țării, și nu de interesele de partid. În întreaga lume politica înseamnă dialog şi comunicare şi numai în acest fel se poate face ceva”, susţine preşedintele Parlamentului.

El şi-a exprimat regretul că blocul ACUM „s-a grăbit să respingă invitația PDM, iar dialogul între politicieni se face doar prin intermediul declaraţiilor în presă”.

„Dacă liderii ACUM acceptau propunerea noastră de dialog, ar fi văzut că echipa PDM este una foarte flexibilă şi pune în prim plan interesele cetăţenilor, precum şi angajamentele făcute în timpul campaniei electorale. Chiar dacă PDM are mai multe mandate, noi am fost predispuși să-i oferim blocului ACUM un rol foarte important în ceea ce presupune guvernarea, le-am fi oferit conducerea viitorului Guvern. Dacă cei de la blocul ACUM sunt gata să-și asume actul guvernării, să implementeze inclusiv angajamentele pe care le-am făcut noi în fața cetățenilor, suntem gata să discutăm foarte serios asta. Să vină și să discutăm inclusiv subiectele de interes invocate de blocul ACUM”, a subliniat Candu.

Potrivit lui, democraţii nu au mare dragoste faţă de ACUM, însă „în politică respectul reciproc și interesele statului sunt mult mai importante. De aceea, Comitetul Executiv al PDM a decis în ședința de astăzi să invite din nou ACUM la dialog”. Democraţii aşteaptă răspunsul blocului până la începutul săptămânii viitoare, iar dacă invitaţia nu va fi acceptată, conducerea PDM se va întruni în şedinţă pentru decizii ulterioare.

Candu a spus că, dacă PDM s-ar conduce doar de emoții, și nu de interesele statului, nu ar propus blocului ACUM să vină la negocieri pentru a forma o coaliție, având în veder că deputații blocului s-au angajat în scris să nu coopereze și să nu formeze o alianță cu democrații.

El a mai spus că blocul ACUM este principala opțiune pentru PDM în crearea coaliției de guvernământ, de aceea, partidul, la nivelul conducerii, nu a luat alte decizii și nu a examinat posibilitatea de a începe negocierile cu Partidul Socialiştilor și Partidul Şor.

Potrivit lui, pachetul de legi al blocului ACUM, care vizează deoligarhizarea Moldovei, ar putea fi discutat în cadrul negocierilor privind crearea coaliției de guvernământ.

„Nu am văzut niciun proiect de lege pentru a vorbi despre asta, dar pot spune cu siguranță că PDM va sprijini orice inițiativă care este legală și în conformitate cu Constituția RM. Mai mulți comentatori s-au pronunţat deja referitor la constituționalitatea unor idei pe care le au colegii din ACUM. Însă pentru ca inițiativa să ajungă cel puțin pe ordinea de zi a Parlamentului, organul legislativ trebuie să fie funcțional, ceea ce presupune că trebuie să existe conducerea Parlamentului și Biroul permanent. Ordinea de zi este propusă de Biroul permanent, care este condus de președintele Parlamentului sau de adjuncţii săi. Nu poate exista nici un subiect dezbătut în plenul Parlamentului dacă nu există structurile funcţionale ale Parlamentului. De aceea şi trebuie să există acest dialog între partide”, a subliniat speakerul.

El susține că conducerea partidului nu a discutat încă candidatura viitorului prim-ministru, de aceea, dacă ACUM refuză negocierile, nu este exclus că, alături de alți membri ai Partidului Democrat, la funcţia de şef al Cabinetului de miniştri ar putea pretinde şi liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, care a demonstrat că este un om de afaceri și un preşedinte de partid de succes”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.