Politică

SUA ÎNDEAMNĂ MOLDOVA SĂ FORMEZE UN GUVERN CAPABIL SĂ ÎMBUNĂTĂŢEASCĂ VIAŢA FIECĂRUI CETĂŢEAN

26 martie, 2019

Parlamentul Moldovei urmează „să facă o muncă cu adevărat dificilă: formarea unui Guvern care să îmbunătățească viața fiecărui cetățean al Republicii Moldova”. Despre aceasta se menţionează în scrisoarea deschisă a Ambasadorului SUA în RM, Dereck Hogan, către Parlamentul RM, publicat pe site-ul Ambasadei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în scrisoare se menţionează că SUA „sunt gata să coopereze cu orice guvern care va fi format cu acest scop”.

„În următorii patru ani, noii lideri ai Republicii Moldova vor trebui să facă o alegere importantă: să lucreze împreună pentru binele poporului și să-și îndeplinească promisiunile sau să sfideze încrederea publică pentru a-și urma interesele private și avansarea personală. Pentru a soluționa problemele cheie cu care se confruntă țara și pentru a conlucra cu partenerii internaționali, Moldova trebuie să aibă un Guvern credibil cu un Parlament deplin funcțional. Prin urmare, îndemnăm la un proces de formare a guvernului cât mai transparent posibil. În plus, toate partidele ar trebui să se concentreze pe beneficiul public și să lucreze pentru a obține încrederea poporului Moldovei și a partenerilor internaționali”, consideră diplomatul.

Potrivit lui, cetățenii Moldovei merită lideri angajați să lucreze pentru poporul care i-a ales și pentru a îmbunătăți oportunitățile economice pentru toți.

„Statele Unite ale Americii așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu cei care sunt angajați să ajute poporul Moldovei să construiască un viitor mai luminos și mai prosper. SUA au două priorități-cheie în relațiile bilaterale dintre SUA și Republica Moldova. Prima este de a promova dezvoltarea unor instituții guvernamentale puternice, inclusiv mecanisme anticorupție mai puternice și un sistem judiciar mai independent, care să funcționeze pentru poporul Moldovei. A doua este de a consolida suveranitatea și independența Republicii Moldova și de a-i permite să-și continue calea europeană pe care a ales-o, menținând în același timp relații constructive cu vecinii săi”, a menţionat Dereck Hogan.

El este convins că republica „nu-și poate atinge adevăratul potențial fără o reformă serioasă, începând cu eliminarea corupției. Corupția descurajează investițiile străine și antreprenoriatul, împiedică crearea noilor locuri de muncă și îi împinge pe tinerii talentați să caute oportunități mai mari în străinătate”.

„Crearea instituțiilor precum Centrul Național Anticorupție, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Anticorupție sunt pași importanți, dar ele au nevoie de finanțare, angajați și independență pentru a-și îndeplini misiunea pe deplin. Reformele anticorupție importante sunt imposibile fără o justiție puternică și independentă, care să investigheze, să judece și să pedepsească pe cei care încalcă legea, indiferent de averea și puterea lor. Cetățenii Moldovei merită un sistem judiciar care să trateze pe toți în mod egal în baza legii. Imparțialitatea statului de drept pentru toți cetățenii creează un mediu în care putem coopera cu viitorul guvern și societatea civilă pentru a ne concentra asupra problemelor sociale și economice cheie care afectează toți cetățenii Moldovei – inclusiv ce ține de investițiile în educație, infrastructură și oportunități solide și durabile de angajare”, a subliniat diplomatul.

El recomandă insistent viitorului Guvern să își demonstreze angajamentul față de aceste reforme prin luarea măsurilor necesare pentru a reporni programele de creditare cu FMI și Banca Mondială, precum și a redobândi accesul la asistența macrofinanciară a UE.

„Aceste programe trimit semnale către investitorii internaționali că Moldova merge pe calea corectă, iar mai multe investiții străine vor crea mai multe locuri de muncă chiar aici acasă”, a declarat Dereck Hogan, menţionând că SUA aşteaptă să colaboreze cu Moldova pentru a o ajuta “să-și dezvolte capacitatea de a-și proteja frontierele recunoscute pe plan internațional și de a se apăra de amenințările moderne prin consolidarea sistemului de apărare cibernetică și înăsprirea controlului asupra companiilor străine care doresc să aibă influență asupra infrastructurii importante”.

El a remarcat că SUA doreşte să ajute Moldova să își diversifice rutele și sursele de energie; construirea conductei Ungheni-Chișinău și a stațiilor electrice „back-to-back” pentru a conecta Republica Moldova la gazul și electricitatea din România sunt pașii următori importanți.

„Relația noastră cu Moldova depășește legăturile dintre guverne – este vorba și despre legătura strânsă dintre cetățenii noștri. SUA sunt alături de poporul Moldovei. Îndemnăm oficialii nou-aleși să aleagă binele comun și nu interesul propriu. Sunt încrezător că, cu voință politică, implicarea publică și sprijin din partea partenerilor internaționali, cetățenii Moldovei pot construi viitorul luminos și prosper pe care țara lor îl merită”., a conchis diplomatul american.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.26 13:08 Grigore
    Momentul pentru asa scrisoare este cel mai potrivit.
  2. 2019.03.26 13:14 Eleonora
    Nu stiu daca asa fel de scrisoare sa ajuta la formarea majoritatii in parlament.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.