Politică

EXPERT AMERICAN: AUTORITĂȚILE RM ÎNȚELEG CĂ RELAȚIILE ECONOMICE EFICIENTE CU RUSIA ESTE CEEA LA CE SE AȘTEAPTĂ CETĂȚENII

13 august, 2021

Autoritățile Moldovei înțeleg că relațiile economice eficiente cu Federația Rusă este ceea ce la ce se așteaptă majoritatea cetățenilor RM. Potrivit agenției INFOTAG, despre acest lucru a scris expertul american al Fundației Jamestown, Vladimir Socor.

„Angajamentul Maiei Sandu și al echipei sale de integrare europeană este neclintit, dar ar trebui să recunoască trei lucruri. În primul rând, poziția de „a rămâne departe de Rusia” nu va asigura victoria în alegerile din Moldova. De asemenea, nu va asigura realegerea, după expirarea mandatului de patru ani, având în vedere nivelul minim de sentiment anti-rus și respectul pe scară largă pentru Rusia în rândul alegătorilor moldoveni. În al doilea rând, o relație economică eficientă cu Rusia este ceea la ce se așteaptă majoritatea alegătorilor moldoveni și poate aduce beneficii economice semnificative Moldovei sărace fără a compromite legăturile sale aprofundate cu UE. În al treilea rând, conflictul din Transnistria nu poate fi rezolvat în interesul Moldovei până când nu se revine la un stat integru; și înainte de aceasta, vor fi necesare relații calme cu Rusia”, scrie expertul.

Potrivit lui, „printre cele șase țări ale Parteneriatului Estic, Moldova are cea mai mică importanță geopolitică pentru Rusia, iar interesele Kremlinului în Republica Moldova se limitează la: păstrarea Transnistriei, pentru o perioadă nedeterminată de timp, împiedicând o soluționare politică a conflictului; opoziție la cooperarea Moldovei cu Ucraina și Georgia în contextul conflictelor regionale; reducerea apropierii Moldovei de NATO; blocarea ipoteticii unirii Moldovei cu România; posibila utilizare a Moldovei ca teren de testare pentru armonizarea relațiilor dintre Rusia și Occident în Europa de Est”.

„Din punctul de vedere al Moscovei, Sandu este încă o măreție necunoscută („obscură”). Kozak este singurul înalt oficial rus care s-a întâlnit vreodată cu Sandu (de două ori – în 2019 și acum). După cum știți, Sandu nu a fost niciodată la Moscova. Din punctul de vedere al Chișinăului, îmbunătățirea relațiilor cu Rusia ar putea servi intereselor Moldovei. Dar aceasta nu este o prioritate absolută pentru noua conducere a Moldovei, orientată spre vest. Scopul său este relațiile fără conflicte cu Rusia. În cadrul unor astfel de relații, Moldova se va concentra pe aspecte practice non-strategice, dar urgente cu Rusia în sfera economică. Moldova va continua, de asemenea, în mod persistent, dar fără confruntare, să caute retragerea trupelor rusești din Transnistria (în conformitate cu neutralitatea Moldovei)”, a spus Socor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.