Politică

ȘEFUL POLITICII EXTERNE A UE A DECLARAT CĂ RUSIA A ÎNCERCAT SĂ INFLUENȚEZE ALEGEREA EUROPEANĂ A MOLDOVEI

02 noiembrie, 2021

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a acuzat Rusia că a exercitat presiuni politice asupra Chișinăului în cadrul negocierilor privind livrările de gaze către Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, el a spus că „Rusia a încercat să influențeze alegerea Moldovei de a-și consolida parteneriatul cu UE în negocierile cu Moldova privind gazele”.

„De-a lungul anilor, am văzut încercări ale producătorilor de petrol și gaze de a-și folosi exporturile ca „arme” în relațiile internaționale. Cel mai recent exemplu este Moldova, unde Rusia a încercat să lege negocierile pentru un nou contract privind furnizarea de gaze cu considerente politice, precum alegerea părții moldovenești în favoarea consolidării relațiilor cu UE”, a scris luni Borrell pe blogul său.

În acest sens, Borrell a cerut accelerarea „tranziției ecologice, care ar trebui să slăbească influența producătorilor de hidrocarburi asupra altor țări”.

Săptămâna trecută, după ședința Consiliului de Asociere RM-UE, el a mai spus că „Uniunea Europeană vede încercări ale Gazprom de a exercita presiuni politice asupra Moldovei în schimbul scăderii prețurilor la gaze”.

Financial Times a scris că, în timpul negocierilor, Gazprom a înaintat drept condiție Moldovei de a renunța la implementarea celui de-al Treilea Pachet Energetic și la Acordul privind Zona de Liber Schimb cu UE, precum și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică. Premierul Natalia Gavrilița a negat categoric această afirmație într-un interviu acordat ziarului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.11.02 13:56 David
    Nu cred ca dl este corect, el nu are dreptate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.