Politică

ROSSELHOZNADZOR A PERMIS IMPORTUL DE PRODUSE (FRUCTE ȘI LEGUME) ÎN RUSIA DIN AUTONOMIA GĂGĂUZĂ

12 aprilie, 2024

Rosselhoznadzor a permis importul de produse fructe și legume în Rusia din autonomia găgăuză a Moldovei. După cum relatează INFOTAG, scrisoarea Rosselhoznadzor către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a Moldovei a fost publicată pe internet de autoritățile din autonomie.

„Rosselhoznadzor consideră posibil sub garanția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să permită începând cu 10 aprilie 2024 importul de produse (fructe și legume) pe teritoriul Federației Ruse din teritoriile unităților administrativ-teritoriale ale Moldovei, conform listei anexate, cu indicarea obligatorie în certificatul fitosanitar a numelui producătorului și adresei acestuia. În cazul identificării de obiecte carantine pentru țările Uniunii Economice Eurasiatice în produsele subcarantină moldovenești, vor fi luate măsuri fitosanitare corespunzătoare în privința producătorilor specifici”, se menționează în scrisoare.

În lista anexată, agenția sanitară rusă a indicat 26 de localități din ATO Găgăuzia.

Interdicția temporară privind importul în Rusia a merelor și a altor produse fructelegume a fost impusă începând cu 15 august 2022 pentru produsele din 31 de raioane ale Moldovei. Din 4 decembrie 2023, Rosselhoznadzor a impus din nou embargoul asupra produselor agricole moldovenești din cauza „descoperirii sistematice în continuare a obiectelor carantine în legume și fructe care pot cauza daune de miliarde de dolari producției agricole a Rusiei”. În același timp, importul în Rusia din regiunile de pe malul stâng al Nistrului a fost permis.

ANSA a declarat atunci că „Rosselhoznadzor folosește instrumente care contravin principiilor sanitare și fitosanitare și au alt scop decât protejarea consumatorilor și a industriei agricole din Rusia”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.