Politică

PARTIDUL SOCIAL-DEMOCRAT EUROPEAN PROPUNE INTERZICEREA „TRASEISMULUI POLITIC”

23 aprilie, 2024

Partidul Social-Democrat European (PSDE) a venit cu inițiativa de a interzice în Moldova „traseismul politic”. Conform agenției INFOTAG, aceasta a fost declarația președintelui PSDE, Ion Sula.

La o conferință de presă marți, Sula a declarat că PSDE propune tuturor partidelor să semneze o Declarație condamnând „traseismul politic”. Prin semnarea acestui document, partidele trebuie să-și asume angajamentul de a nu permite primirea în partid a persoanelor alese pe listele electorale ale altor partide.

„De asemenea, propunem modificarea legislației pentru a elimina traseismul politic. Este necesar să se prevadă prin lege că persoanele care au fost alese pe liste electorale ale unui partid și apoi trec la o altă formațiune își pierd dreptul de a candida la următoarele alegeri”, a subliniat Sula.

El a exprimat regretul că autoritățile actuale stimulează „traseismul politic” a celor aleși în organele locale de guvernare.

„Este foarte regretabil că autoritățile folosesc în acest sens resurse administrative și bani publici, precum și fondurile primite de la partenerii pentru dezvoltare. Programul 'Satul European' este utilizat pentru atragerea aleșilor locali. Toate acestea sunt deplorabile și condamnabile. Traseismul politic subminează încrederea alegătorilor în autorități și în sistemul politic”, a declarat Sula, îndemnând partidele să semneze documentul inițiat de PSDE.

Partidul a venit cu această inițiativă după ce acum două săptămâni aproape toată organizația teritorială a PSDE din raionul Hîncești, inclusiv primarii a 16 sate, au anunțat că părăsesc partidul și trec la partidul de guvernământ PAS.

PSDE este succesoarea Partidului Democrat (PDM). În componența sa sunt încă mulți membri care, în timpul mandatului lui Vlad Plahotniuc, au trecut de la alte formațiuni politice în PDM.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.23 17:38 Horia
    Sula spune corect, numai ca nimeni nu se semneaza acest document.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.