Politică

PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI, IGOR GROSU, AFIRMĂ CĂ ACORDUL POLITIC DE BAZĂ DINTRE MOLDOVA ȘI RUSIA NU FUNCȚIONEAZĂ

02 mai, 2024

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că tratatul politic de bază dintre Moldova și Rusia în prezent nu funcționează și ar putea fi anulat. După cum relatează INFOTAG, Grosu a făcut această afirmație în cadrul unei emisiuni la postul PROTV-Chișinău.

Răspunzând la o întrebare despre prevederile acordului „privind parteneriatul strategic dintre Moldova și Federația Rusă” - Grosu a spus că „nu funcționează și acordul poate fi anulat”.

„Acest acord este „mort” pentru Moldova în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei. Nu-mi amintesc ca un astfel de acord să fi fost anulat. Dar promit să verific. Dacă acest acord încă există și nu a fost anulat, el este încă mort. Pentru că Rusia nu poate fi considerată un partener strategic”, a declarat Grosu.

Președintele parlamentului a subliniat că, potrivit Strategiei de Securitate Națională a Republicii Moldova, „Federația Rusă este recunoscută ca o amenințare la adresa securității țării”.

Tratatul politic de bază dintre Republica Moldova și Rusia a fost semnat la 19 noiembrie 2001 pentru o perioadă de 10 ani. În 2011, acesta a fost prelungit pentru încă 10 ani. În 2017, președintele de atunci, Igor Dodon, a declarat că vor începe lucrările la un acord de parteneriat strategic între cele două țări, care va înlocui tratatul din 2001. Cu toate acestea, lucrările la noul document nu au început niciodată. În octombrie 2021, în timpul vizitei ministrului moldovean de externe Nicu Popescu la Moscova, a fost semnată o declarație comună în care Moldova și Rusia au convenit să prelungească durata tratatului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.