Politică

SITUAȚIA INSTABILĂ A SECURITĂȚII DIN MOLDOVA A FOST SUBIECTUL UNEI DISCUȚII ÎNTRE PREȘEDINTELE MOLDOVEAN ȘI PRIM-MINISTRUL NORVEGIAN.

07 mai, 2024

Situația instabilă de securitate din Republica Moldova a fost subiectul principal în cadrul întrevederii de marți, la Oslo, dintre Președinta Maia Sandu și Prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre. Acest lucru a fost comunicat marți de serviciul de presă al guvernului norvegian, relatează INFOTAG.

Potrivit comunicatului, Støre a subliniat că „războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei are un impact serios asupra Moldovei”.

”Țara este supusă unei campanii de dezinformare rusească pe scară largă, iar războiul din țara vecină are un impact negativ asupra economiei moldovenești”, a menționat premierul.

Oficialul a menționat că guvernul norvegian a decis recent să deschidă o ambasadă la Chișinău.

„Vizita de stat (a președintei Maia Sandu – „I”) are loc pe un fundal sumbru. Războiul agresiv al Rusiei a avut consecințe grave asupra situației de securitate din întreaga Europă. Cu toate acestea, Republica Moldova este un exemplu inspirat despre cum democratizarea și progresul pot avea loc chiar și în circumstanțe extrem de dificile”, a declarat premierul.

Tot în cadrul reuniunii, s-a anunțat că Norvegia va aloca un sprijin financiar suplimentar de 350 de milioane de coroane (aproximativ 30 de milioane de euro) în cadrul Programului de sprijin Nansen pentru Ucraina.

”Moldova este singura dintre țările vecine Ucrainei care primește sprijin în cadrul acestui Program. Până în prezent, această finanțare a fost utilizată în principal pentru a atenua nevoile umanitare, a asigura securitatea energetică și a consolida procesul de reformă. Noul sprijin de 350 de milioane de coroane norvegiene va fi utilizat pentru a spori cooperarea în mai multe sectoare, inclusiv în domeniul educației și al eforturilor de bună guvernare”, a declarat Støre.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.