Social

​ÎN REPUBLICA MOLDOVA PESTE 90% DIN DEȘEURILE RECICLABILE SE ARUNCĂ

15 mai, 2014

„Doar 10% din deșeurile reciclabile sunt recuperate la ora actuală în Republica Moldova, restul de 90% fiind transportate la gunoiști, cu riscul de a aduce prejudicii mediului”, a afirmat joi ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru.

Potrivit agenției „INFOTAG”, ministrul a făcut această declarație la Conferința Națională de Implementare a Strategiei de Gestionare a Deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, la care au luat parte reprezentanți ai administrației locale, ai Delegației UE la Chișinău, ai Băncii Mondiale și BERD.

Gheorghe Șalaru a precizat că, potrivit noii strategii, Republica Moldova va fi împărțită în opt subregiuni, în care vor fi construite șapte depozite mari, regionale, pentru deșeuri, urmând ca fiecare să deservească între 150 mii și 250 mii de persoane. În zonele aferente vor fi amenajate 20-30 de stații de transfer, unde vor fi transportate deșeurile din localități. Înainte ca deșeurile să fie duse mai departe la depozite, se va face sortarea acestora, astfel încât acolo să ajungă doar deșeurile care nu poate fi reciclate.

„Cu părere de rău, în prezent, noi reciclăm mai puțin de 10% din ceea ce poate fi reciclat. Restul de 90% le transportăm la gunoiști. În felul acesta, aducem un prejudiciu mediului, pierdem banii pe care îi putem recupera și cheltuim bani pentru transportarea acestor deșeuri”, a detaliat Gheorghe Șalaru.

Ministrul a menționat că prețurile pentru reciclare vor fi stabilite de agenții economici specializați, dar a estimat că un kilogram de hârtie ar putea costa un leu.

„Aceste kilograme de maculatură vor salva multe hectare de pădure. Trebuie să înțelegem că resursele naturale sunt limitate și este necesar să asigurăm prezentul fără a compromite viitorul”, a punctat oficialul.

Gheorghe Șalaru a catalogat situația actuală – când fiecare localitate trebuie să aibă câte un depozit pentru deșeuri - ca fiind una „păguboasă”.

Pe de altă parte, mai mulți primari prezenți la conferință, intervievați de corespondentul „INFOTAG”, au afirmat că au încercat să îmbunătățească situația în localitățile pe care le conduc, doar că mentalitatea oamenilor este greu de schimbat.

Primarul satului Boșcana din raionul Criuleni, Anatolie Vântu, a relatat că a încercat să organizeze colectarea săptămânală a deșeurilor de la gospodării contra unei taxe de 6-7 lei, dar că inițiativa nu s-a bucurat de succes, din cauza că locuitorii refuză să încheie un contract cu firma care prestează acest serviciu, preferând să-și ardă, în continuare gunoiul în propriile curți.

Strategia de Gestionare a Deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 a fost elaborată și aprobată de guvern în 2013, urmând să fie adoptată de parlament până la finele anului curent.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.