Social

​MOLDOVA ŞI FRANŢA AU SEMNAT UN ACORD DE COOPERARE ÎN DOMENIUL PATRIMONIULUI CULTURAL

19 aprilie, 2016

Moldova şi Franţa au semnat luni Aranjamentul administrativ privind cooperarea în domeniul patrimoniului cultural.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la Ministerul Culturii, din partea Moldovei documentul a fost semnat de ministrul Culturii, Monica Babuc, iar din partea Franţei – Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne. Acordul moldo-francez prevede formarea aptitudinilor, vizite şi proiecte bilaterale între cele două state.

„Documentul confirmă acordul instituţiilor de profil din cele două state de a proteja şi conserva pentru generaţiile ce urmează patrimoniul naţional şi cultural al ambelor ţări. Noi ne-am asumat răspunderea de a elabora politica de stat şi armonizarea legislaţiei naţionale care vizează patrimoniul cultural”, a spus dna Babuc.

Ambasadorul Franţei a subliniat că documentul semnat va servi drept scut de protecţie pentru patrimoniul cultural atât al Chişinăului, cât şi al Moldovei. Potrivit spuselor sale, pregătirea şi elaborarea acordului a durat mult.

„Din momentul proclamării independenşei pentru perfecţionarea bazei normative şi administrative în domeniul patrimoniului Moldova s-a inspirat din experienţa Franţei. Primele negocierile care stau la baza acestui acord au început cu misiunea din anul 2014 la Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Moldova. Îmi pare bine că acest acord a fost semnat astăzi, 18 aprilie, când este marcată Ziua Internațională a monumentelor și locurilor istorice UNESCO”, a declarat dl Vagogne.

Ceremonia a avut loc la Muzeul Național de Arte al Moldovei cu prilejul Zilei Internaționale a monumentelor și siturilor. În aceeaşi zi în capitală a început forumul „Urbanismul și dezvoltarea durabilă a Chișinăului”, organizat de Ambasada Franţei în comun cu Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi Primăria Chişinău.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a declarat că și-a asumat responsabilitatea pentru crearea de politici publice, în special a legislației naționale în ceea ce privește conservarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului național cultural. Ministrul a menţionat că începând cu anul 2010 Ministerul a propus spre aprobare o serie de iniţiative legislative care vizează protejarea și conservarea patrimoniului cultural mobil, arheologic, a monumentelor de for public, a patrimoniului cultural imaterial.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.