Social

​ÎN 2016, MOLDOVA A COBORÂT 20 DE POZIŢII ÎN CLASAMENTUL PERCEPERII CORUPŢIEI

25 ianuarie, 2017

În Moldova corupţia continuă să crească, în pofida afirmaţiilor guvernării că luptă intens cu ea. Despre aceasta arată datele Indicelui Percepţiei Corupţiei pentru anul 2016 (IPC 2016), publicate de organizaţia internaţională cu renume „Transparency International”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Moldova ocupă locul 123 din 176 de ţări şi a coborât 20 de poziţii comparativ cu clasamentul precedent, fiind alături de Sierra-Leone, Mexic, Paraguay, Nicaragua.

Moldova a obţinut 30 de puncte din totalul de 100, faţă de 33 de puncte în anul 2015.

România s-a clasat pe locul 57 cu 48 de puncte, iar Ucraina – pe locul 131 cu 29 de puncte. Punctele reflectă integritatea măsurilor întreprinse de stat în politica anticorupţie.

În fruntea clasamentului IPC se plasează Danemarca şi Noua Zelandă cu scoruri de 90 puncte, urmate de Finlanda şi Suedia, respectiv, cu 89 şi 88 de puncte. La polul opus al clasamentului, cu cele mai joase punctaje ale IPC, se află Somalia (10 puncte), Sudanul de Sud (11 puncte) şi Coreea de Nord (12 puncte).

Indicele Percepţiei Corupţiei este un indice agregat care reflectă nivelul perceperii corupţiei din sectorul public în diferite ţări ale lumii. „Transparency International” publică IPC anual, începând cu 1995. Indicele este calculat în baza datelor din ultimii doi ani (2015–2016), adunate de 12 organizaţii independenţe în cadrul sondajelor în rândul experţilor şi antreprenorilor din întreaga lume. Indicele se calculează la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

„Corupţia sistemică şi inegalităţile sociale se susţin reciproc, duc la pierderea încrederii populaţiei în instituţiile statului şi oferă teren fertil pentru apariţia politicienilor populişti. În ţările cu liderii populişti sau autocraţi putem vedea un declin al democraţiei, încercări de a dezbina societatea civilă, limita libertatea presei şi slăbi independenţa sistemului judiciar. În loc de a lupta împotriva unor sisteme de cronism şi cumătrism, aceşti lideri creează sisteme şi mai corupte”, a spus Preşedintele „Transparency International”, José Ugaz.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.