Social

NOILE AMENDAMENTE PRIVIND CONTROLUL TUTUNULUI APROBATE DE COMISIA ECONOMIE, BUGET ȘI FINANȚE

10 septembrie, 2021

În această săptămână, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat amendamentele la Legea privind controlul tutunului. Documentul prevede modificarea anumitor cerințe ce țin de reglementarea dispozitivelor de încălzire a tutunului și eliminarea unor excepții privind etichetarea produselor din tutun. Totodată, modificările prevăd și reducerea nivelului de nicotină din țigările electronice de la 72 mg la 20 mg/1 ml.

După cum a remarcat unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS Radu Marian, prin aceste modificări se dorește revenirea la normele introduse anterior, în 2015 și 2019, în legea privind controlul tutunului. Acestea au fost ulterior anulate fără consultări publice cu specialiștii și instituțiile de profil. În opinia deputatului, proiectul este unul foarte important, întrucât prin intermediul acestuia se intenționează restricționarea accesului minorilor la produsele alternative din tutun și eliminarea anumitor lacune legislative, care, anterior, ar fi contribuit la creșterea comerțului ilegal și la contrabanda cu produsele din tutun.

Oleg Reidman, reprezentantul fracțiunii Blocului comuniștilor și socialiștilor, a menționat că instituțiile internaționale nu au o poziție clară ce ține de modul în care produsele noi trebuie să fie reglementate în legea privind controlul tutunului. Din acest motiv, alesul a propus să fie organizate consultări ample, cu participarea mai multor experți. Propunerea a fost acceptată de către Comisia economie, buget și finanțe, care a dat aviz pozitiv.

Esența modificărilor constă în faptul că produsele din tutun, dispozitivele, accesoriile acestora, lichidul de realimentare sau rezervele de tutun vor fi reglementare în același mod. La fel ca și țigările clasice, dispozitivele de încălzire a tutunului nu vor putea fi expuse în punctele de vânzare, achiziționarea lor fiind posibilă doar la cererea cumpărătorului. În plus, importatorilor și producătorilor li s-ar putea solicita să furnizeze Agenției Naționale pentru Sănătate Publică informații despre conținutul acestor produse, precum și date toxicologice.

Trebuie remarcat faptul că, în decembrie anul trecut, importatorilor dispozitivelor de încălzire a tutunului li s-a permis să afișeze produsele în punctele de vânzare. Cu toate acestea, ei nu s-au folosit de această facilitate, întrucât decizia autorităților le părea una prematură. Și se pare că au avut dreptate, întrucât acum autoritățile încearcă să anuleze această prevedere și să implementeze un nou amendament.

Potrivit lui Dumitru Molceanu, manager Afaceri Corporative în cadrul Philip Morris Moldova, orice decizie în stat ar trebui să se bazeze pe cercetări științifice.

„Reglementarea produselor de tutun trebuie să aibă loc în funcție de gradul de nocivitate al acestora. Dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS a obținut statutul de produs de tutun cu risc modificat. Autorizația a fost emisă de una dintre cele mai de încredere instituții de profil din lume - Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA, fapt care demonstrează clar că produsele noastre fără fum se deosebesc categoric de țigările tradiționale. Legea privind controlul tutunului reprezintă un document amplu, complex, care nu poate fi modificat în grabă. Astfel, mizăm în continuare pe un dialog deschis cu autoritățile publice, inclusiv cu autorii inițiativei legislative, pentru a ne face auziți și pentru a prezenta toate dovezile științifice necesare. Mai ales că, anterior, s-a anunțat oficial că vor avea loc consultări publice cu privire la această inițiativă, cu implicarea părților interesate”, a declarat Dumitru Molceanu.

Acesta a menționat faptul că Philip Morris Internațional susține limitarea accesului minorilor la orice tip de produse din tutun. În acest context, compania a implementat un mecanism minuțios de verificare a vârstei, iar orice cumpărătură are loc doar în baza prezentării actului de identitate. Acest regulament este aplicat în fiecare punct de vânzare în care sunt disponibile produsele companiei.

http://logos.press.md/1390_12_2/

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.10 16:38 Alexei
    Nu cred ca asa ceva sa ajuta si venituri la BUGET sa majoreaza in viitor.
  2. 2021.09.10 16:39 Marc
    Eu sunt de acord cu dl Dumitru Molceanu? eu socot anume asa ca si el...
  3. 2021.09.10 16:41 Victor
    Esența modificărilor constă în faptul că produsele din tutun, dispozitivele, accesoriile acestora, lichidul de realimentare sau rezervele de tutun vor fi reglementare în același mod. La fel ca și țigările clasice, dispozitivele de încălzire a tutunului nu vor putea fi expuse în punctele de vânzare, achiziționarea lor fiind posibilă doar la cererea cumpărătorului... Si care sens atunci?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.