Social

MOLDOVA ARE O DEFICITĂ DE PESTE ȘAPTE MII DE PROFESORI - MINISTRUL EDUCAȚIEI

12 aprilie, 2024

Ministrul Educației, Științei și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că în prezent în Moldova duce lipsa a peste șapte mii de profesori. Potrivit INFOTAG, Perciun a afirmat acest lucru joi seara, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune public Moldova 1.

„Lipsa de cadre didactice în Moldova a ajuns deja la dimensiuni alarmante. Dacă toți profesorii ar avea normă de lucru de doar o zi de școală și nu ar fi supraîncărcați, în sistem ar lipsi 7000 de profesori. Acoperim această lipsă prin redistribuirea pensionarilor și creșterea normei pentru profesorii activi. Avem 1000 de absolvenți ai universităților pedagogice și în școală merg doar 250 în fiecare an. Dacă nimeni nu se îmbolnăvește și nimeni nu iese la pensie, la ritmul actual de recrutare, ne vor trebui 30 de ani pentru a compensa deficitul”, a spus ministrul.

Perciun a remarcat că ministerul și-a propus să creeze o rețea de școli modele, oferind condiții moderne pentru profesori și elevi.

„Pentru aceasta, în centrele raionale au fost selectate 35 de instituții de învățământ, în care se vor face investiții semnificative pentru a deveni poli de atracție pentru elevii din satele învecinate. Fiecare dintre cele 35 de instituții educaționale va primi investiții de peste 2 milioane de euro. Toate acestea ar trebui să conducă la consolidarea instituțiilor de învățământ și la reducerea deficitului de personal”, a declarat ministrul Dan Perciun.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.