Social

PREȘEDINTA MAIA SANDU A SALUTAT DECIZIA CAMEREI REPREZENTANȚILOR SUA PRIVIND ACORDAREA AJUTORULUI MILITAR UCRANIEI

22 aprilie, 2024

Președinta Maia Sandu a salutat decizia Camerei Reprezentanților SUA privind acordarea de ajutor militar Ucrainei. Potrivit INFOTAG, despre acest lucru președinta Maia Sandu a scris pe pagina sa de pe platforma X (fostul Twitter).

„Salut aprobarea de către Camera Reprezentanților SUA a unui pachet de ajutor vital pentru Ucraina - 61 miliarde de dolari. Această susținere decisivă va consolida Ucraina în lupta împotriva agresiunii și va întări securitatea regională”, a scris Sandu.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, care în această perioadă și-a încheiat vizita la Washington, unde a participat la întâlniri în cadrul dialogului strategic Moldova-SUA, a scris că „revenirea acasă din Washington după o vizită foarte productivă nu ar fi putut fi mai bună”.

„Aprobarea de către Congres a unui ajutor suplimentar pentru Ucraina este o dovadă a angajamentului SUA față de victoria Ucrainei! Recunoscător pentru sprijin!”, a scris Popșoi pe platforma X.

Deputatul de la PAS, Radu Marian, a scris că „acest vot are o importanță crucială pentru menținerea păcii și democrației în Republica Moldova”.

„Atâta timp cât Ucraina este liberă și independentă, Moldova democratică și independentă este în siguranță”, a remarcat Marian.

Camera Reprezentanților SUA a adoptat sâmbătă o decizie de a aloca 95 de miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Pachetul de ajutor aprobat prevede acordarea a peste 61 de miliarde de dolari Ucrainei și reînnoirea stocurilor de arme americane. Suma totală destinată Ucrainei pentru achiziționarea de arme va fi de 13,8 miliarde de dolari. Ucraina va primi peste 9 miliarde de dolari de asistență economică sub formă de „ajutor financiar”.

SUA vor aloca, de asemenea, aproximativ 26 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Israelului și furnizarea de asistență umanitară locuitorilor din Gaza. Aproape 4 miliarde de dolari din această sumă vor merge către consolidarea sistemelor israeliene de apărare antirachetă. Peste 9 miliarde de dolari vor merge către asistență umanitară în Gaza în condițiile conflictului între Israel și HAMAS.

Pachetul mai prevede și măsuri, inclusiv sancțiuni, amenințarea de a interzice aplicația TikTok aparținând Chinei și asigurarea transferului potențial al activelor rusești confiscate Ucrainei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.22 13:01 Fima
    Pina chind rezista Ucraina simtim bine si noi, moldovenii acasa.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.