Comunicate de presă

​ADRESARE CĂTRE VLAD ŢURCANU, DIRECTORUL GENERAL AL „TELERADIO MOLDOVA”

26 aprilie, 2024

Stimate Dle Vlad Ţurcanu!

După cum bine ştiţi, libertatea presei în Republica Moldova a regresat mult în ultimii doi ani – instituţiile media incomode guvernării sunt închise, iar instituţiile media controlate de către cei de la putere sunt supuse unei cenzuri dure. Astăzi, cu mici excepţii, în Republica Moldova practic nu a rămas presă liberă. În aceste condiţii, Dvs., în calitate de preşedinte al companiei „Teleradio Moldova”, activitatea căreia este asigurată din impozitele achitate de către contribuabili, vă revine o mare responsabilitate – să asiguraţi informarea obiectivă a cetăţenilor, care au fost lipsiţi de mai multe surse de informare de alternativă.

Analizând politica editorială de la posturile publice de televiziune şi radio, deducem că şi asupra „Teleradio Moldova” se fac presiuni ca lucrurile să fie reflectate dintr-un anume unghi de vedere – cel convenabil guvernării. Nu excludem că aceste presiuni vor creşte în continuare, pe măsură ce se vor apropia alegerile prezidenţiale, apoi cele parlamentare. Aş vrea să cred că veţi avea curajul necesar pentru a vă opune acestor presiuni sau pentru a riposta cu demnitate, aşa cum aţi făcut-o atunci când aţi plecat de la Preşedinţie, după ce aţi fost pus într-o situaţie delicată. Sincer sper că aţi rămas acelaşi Vlad Ţurcanu – cu verticalitate şi demnitate - şi că nu veţi permite să fiţi atras în jocuri murdare, aşa cum nu aţi permis şi anterior. Dar, trebuie să recunosc că, urmărind modul în care e reflectată realitatea la Moldova 1 şi la Radio Moldova, tot mai des ajung la concluzia că, aşa cum au distrus tot în această ţară, omuleţii galbeni l-au distrus şi pe profesionistul Vlad Ţurcanu.

Stimate Dle Director general!

Dat fiind perioada extrem de responsabilă în care va intra în curând Republica Moldova, precum şi dat fiind responsabilitatea pe care o presupune funcţia pe care o deţineţi, vă îndemn să ieşiţi public şi, în calitate de Director general al „Teleradio Moldova”, să vă asumaţi angajamentul că nu veţi permite ca posturile de televiziune şi radio, pe care le conduceţi, să fie folosite de guvernare în interese proprii; că acele derapaje care se înregistrează în prezent în politica editorială a instituţiei pe care o conduceţi vor fi eliminate; că veţi trata nediscriminatoriu reprezentanţii opoziţiei, care vor avea acelaşi acces ca şi guvernarea la emisiunile şi buletinele de ştiri zilnice; că tot timpul veţi pune în capul mesei interesele cetăţenilor, cei care, prin impozitele achitate, asigură activitatea „Teleradio Moldova” şi care nu numaidecât susţin partidul de la putere, dar pot avea şi alte opţiuni politice.

Numai asumându-vă aceste angajamente în mod public, ne veţi convinge că aţi rămas acelaşi Vlad Ţurcanu (un profesionist cu demnitate) şi că posturile publice de televiziune şi radio vor servi intereselor cetăţenilor, dar nu ale guvernării.

Cu respect,

Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”

*DISCLAIMER: Acest articol reflectă punctul de vedere al autorului şi nu coincide neapărat cu cel al agentiei INFOTAG.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.28 19:05 Zosim
    Cu asa scrisori greu se obtin o victorie in politaca!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.