Transnistria şi Găgăuzia

​EVGHENII ŞEVCIUK ÎNDEAMNĂ CONDUCEREA RUSIEI SĂ ACORDE CEC A TRANSNISTRIEI „ASISTENŢĂ METODOLOGICĂ”

26 octombrie, 2016

Preşedintele autoproclamatei RMN, Evghenii Şevciuk, se teme de fraudarea alegerilor prezidenţiale din decembrie şi l-a îndemnat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi pe reprezentantul său special pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, „să trimită în RMN un grup de experţi independenţi care să acorde Comisiei Electorale Centrale asistenţă metodologică, precum şi observatori publici pentru a spori transparenţa campaniei electorale”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a spus marţi, într-o declaraţie specială, criticând activitatea CEC referitor la listele alegătorilor.

Potrivit lui, administraţia de stat împreună cu organele de drept au depistat în aceste liste discrepanţe importante. Este vorba de 50 mii de persoane, adică peste 12% din numărul total de alegători.

„Menţinerea situaţiei cu voturile nedeterminate poate însemna că se pregăteşte fraudarea în masă a alegerilor. CEC şi puterea executivă nu sunt pregătite să asigure alegeri corecte şi transparente”, consideră Şevciuk.

Şeful CEC, Elena Gorodeţkaia, a calificat reproşurile la adresa instituţiei drept nefondate şi a amintit că aceasta este singura instituţie care are dreptul să ţină evidenţa listelor alegătorilor.

„Doar CEC şi comisiile electorale, în baza documentelor oficiale, au dreptul să includă sau să excludă cetăţenii din lista alegătorilor. Astfel este asigurată legitimitatea alegerilor. Este imposibil să excluzi o persoană din listă, de exemplu, în baza declaraţiei unui vecin despre decesul altuia. Până când nu sunt prezentate documentele oficiale, nimeni nu exclude persoana din listă”, a subliniat ea.

Gorodeţkaia a menţionat că există anumite impedimente în activitatea CEC: Ministerul Justiţiei a refuzat să ofere datele din arhiva Oficiului republican al stării civile, iar din august se atestă o boicotare totală din partea MAI referitor la verificarea şi precizarea datelor despre alegători.

Ea susţine că tot din august mass-media din regiune încearcă să provoace o stare de îngrijorare în societate, de neîncredere referitor la listele alegătorilor. Ea a îndemnat jurnaliştii şi guvernarea să nu forţeze situaţia, dând asigurări că CEC va continua să lucreze la listele alegătorilor şi a invitat transnistrenii să participe la acest proces.

Potrivit datelor CEC, la 1 iulie în Transnistria locuiau 418 078 persoane cu drept de vot. Baza de date a MAI la 1 septembrie arată că în regiune sunt peste 413 mii de alegători.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.26 13:03 Filaret
    Numai Putin poate sa ajuta lui dl Sevciuc si Nina Stanschi!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.