Transnistria şi Găgăuzia

UN DEPUTAT GĂGĂUZ INTENȚIONEAZĂ SĂ SESIZEZE AMBASADELE STRĂINE ÎN LEGĂTURĂ CU „ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR ȘI LIBERTĂȚILOR LOCUITORILOR AUTONOMIEI”

04 august, 2022

Deputatul Adunării populare a Găgăuziei (APG) Victor Petrov a anunțat despre intenția deputaților găgăuzi de a se plânge la ambasadele țărilor străine despre „încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor autonomiei”. Potrivit Infotag, acest lucru se precizează într-o declarație a deputaților pe care Petrov a prezentat-o la Comrat.

El n-a precizat la ce ambasade va fi trimis documentul și cine sunt autorii acestuia. În prezent, Adunarea populară este în vacanță, nu se țin ședințe și n-a fost adoptat un astfel de document. Petrov conduce mișcarea neînregistrată „Uniunea populară din Găgăuzia”, care a fost creată în urmă cu două săptămâni și este orientată exclusiv pe cooperarea cu Rusia.

„Noi, deputații Adunării populare a Găgăuziei, facem apel la diplomații străini să acorde o atenție deosebită complexului de probleme și să ia toate măsurile, potrivit competențelor lor, pentru a preveni încălcarea drepturilor și libertăților democratice ale locuitorilor din autonomie”, a citat Petrov din declarație.

Autorii acesteia consideră inacceptabil ca „șeful autonomiei să fie lipsit de mandatul de membru al Consiliului suprem de securitate al Republicii Moldova, iar procurorul-șef al Găgăuziei – de locul în Consiliul superior al procurorilor”. De asemenea, în declarație se exprimă regretul că autoritățile centrale au refuzat modificarea legislației în scopul acordării unei cote obligatorii de cinci mandate în parlamentul Republicii Moldova pentru reprezentanții Găgăuziei.

De asemenea, în documentul respectiv se menţionează că locuitorii autonomiei sunt în favoarea consolidării suveranității Moldovei. În acest sens, autorii declaraţiei și-au exprimat indignarea față de declarațiile președintelui Maia Sandu despre provocări antistatale pregătite în Găgăuzia.

„Asemenea declarații sunt inacceptabile. Locuitorii autonomiei pledează pentru integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova”, a subliniat deputatul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2022.08.05 12:53 Ana
    Cum asa?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.