Transnistria şi Găgăuzia

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE A REMARCAT ”TENDINȚELE CLARE DE AGRAVARE A SITUAȚIEI” CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI ÎN TRANSNISTRIA

04 aprilie, 2024

Ministerul Afacerilor Externe remarcă ”tendințele clare de agravare a situației” în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în Transnistria. După cum a fost informat INFOTAG de către serviciul de presă al MAE, joi, Secretarul de Stat Vladimir Cuc s-a întâlnit cu reprezentanții Departamentului pentru Executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) al Consiliului Europei (CE). Părțile au discutat despre executarea hotărârilor CtEDO, în special în cazurile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Secretarul de stat a confirmat importanța menținerii acestor cazuri pe agenda Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei (CE), având în vedere caracterul obligatoriu al executării hotărârilor CtEDO.

„Comunicarea publică despre aceste cazuri este la fel de importantă pentru a preveni încălcările continue ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, deoarece în ultimii ani se observă tendințe clare de agravare a situației”, a declarat Cuc.

În timpul întâlnirii, a fost discutat cazul Lipovcenko și Galabudenco împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse (CtEDO a găsit Rusia vinovată, dar nu și Moldova - INFOTAG).

Diplomatul moldovean a subliniat că progresul Moldovei pe calea aderării la UE va consolida mecanismele de protecție și garantare a drepturilor omului, ceea ce ar putea reduce numărul cazurilor trimise la CtEDO.

Șefa Departamentului pentru Executarea Hotărârilor CtEDO, Claire Ovi, a mulțumit autorităților moldovene pentru deschiderea la dialog și poziția activă în cooperare.

Reprezentanții Departamentului pentru Executarea Hotărârilor CtEDO sunt în vizită în Moldova pentru a se familiariza cu progresul și problemele legate de executarea hotărârilor Curții.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.04 16:52 Victor
    Ei acolo socot ca au alt stat si pot se fac acolo ce vor ei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.