Transnistria şi Găgăuzia

CONSILIERUL ȘEFULUI BIRULUI PREȘEDINTELUI UCRAINEI: RUSIA NU AR TREBUI SĂ PARTICIPE ÎN NICIO FORMĂ LA PROCESUL DE SOLUȚIONARE A CONFLICTULUI DIN TRANSNISTRIA

09 aprilie, 2024

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, consideră că Rusia nu ar trebui în niciun fel să participe la procesul de soluționare a conflictului transnistrean. După cum relatează INFOTAG, oficialul a făcut aceste declarații în timpul emisiunii „Noua săptămână cu Anatolie Golea” la postul TV8.

Comentând decizia Kievului de a se retrage din formatul de negociere „5+2” referitor la soluționarea conflictului transnistrean, el a spus că „Ucraina nu va participa la negocieri împreună cu Rusia, deoarece acest lucru este contraproductiv”.

„Rusia nu ar trebui să fie deloc la negociere. Pentru că Rusia nu consideră negocierile ca opțiune. Moscova consideră negocierile doar ca un mod de a câștiga timp, de a obține pauze operative, de a se reorganiza și de a ataca din nou. Rusia nu este interesată de soluționarea conflictelor oriunde - nici în Transnistria, nici în alte regiuni unde Rusia a creat probleme și este prezentă sub formă de enclave”, a declarat Podoliak.

El a subliniat că nu ar trebui să ne bazăm pe faptul că Rusia va ajuta la soluționarea vre-unui conflict prin intermediul negocierilor. Potrivit lui „Moscova consideră orice negocieri doar ca pe un mod de a câștiga timp, de a menține status quo-ul și de a menține un focar de tensiune în propriul său interes”.

„Astfel, Moscova a creat situații conflictuale în Transnistria, în Donbas și în alte regiuni. Rusia nu a fost niciodată interesată de soluționarea conflictelor în Moldova sau Ucraina. Nu există formate de negociere în care Federația Rusă să fie prezentă. Asta trebuie să înțeleagă toți. Orice format în care Federația Rusă este prezentă nu va duce niciodată la vreo soluționare”, a subliniat Podoliak.

Oficialul a menționat că la Chișinău „nu ar trebui să existe iluzii în acest sens”.

„Formatul “5 + 2” a fost necesar doar pentru a câștiga timp. Pentru a asigura existența acestei enclave, prin care să poată provoca în mod constant Moldova, să creeze anumite dificultăți, să genereze conflicte, să critice. De aici și aceste declarații că Moldova încearcă să pună presiune pe Transnistria și așa mai departe. Acum Kremlinul depune eforturi pentru a destabiliza situația în Găgăuzia, pentru a provoca în Transnistria, pentru a finanța partidele pro-ruse în Moldova. Asta trebuie să țină minte Chișinăul. Și să înțeleagă că Rusia folosește negocierile doar pentru a câștiga timp și pentru a pregăti noi atacuri. Din punctul meu de vedere, există o teritoriu al Moldovei ca țară, în această teritoriu, din păcate, intră și această enclavă criminală. Până acum controlată, printre altele, și de Federația Rusă”, a remarcat politicianul ucrainean.

Podoliak a enumerat trei motive pentru care Rusia nu este interesată să soluționeze conflictul transnistrean diplomatic. Primul - crearea și menținerea instabilității în regiunea care interesează Moscova; al doilea - reducerea nivelului de trai, pentru a provoca oamenii să plece din țară; al treilea - să intervină în orice moment cu proteste dure referitoare la enclavurile sub control și să ceară respectarea unor anumite reguli.

„Ghidându-se după aceste obiective, Rusia nu va fi niciodată interesată să soluționeze diplomatic orice problemă enclave pe care ea însăși a creat-o”, a concluzionat Podoliak.

După alegerile locale din anul trecut, în cinci districte, consilierii locali, în ciuda directivei Partidului Socialist, au decis să formeze o coaliție cu PAS-ul aflat la putere. Partidul nu își susține decizia, dar înțelege de ce a fost luată.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.09 13:42 Elena
    Noi toti credem, ca fara Russia putem se rezolvam acest conflict. Bine dca asa!
  2. 2024.04.09 13:47 Lorena
    Bine ca Ucraina acum tina pararea nostra.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.