Transnistria şi Găgăuzia

VICEPREMIERUL PENTRU REINTEGRARE: ÎN REZOLVAREA PROBLEMEI TRANSNISTRIENE ESTE IMPORTANT SĂ EVITĂM MOMENTELE NEAȘTEPTATE

11 aprilie, 2024

Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, consideră că în procesul de reglementare a situației din Transnistria este important să evităm surprizele. El a făcut această declarație joi la un forum privind reintegrarea.

La eveniment, organizat de Institutul de Politici Europene și Reforme (IPRE), Fundația Friedrich Ebert și Biroul pentru Reintegrare în colaborare cu Expert-Grup și Asociația Promo-LEX, participă peste 100 de specialiști din diferite țări.

„Este important să evităm surprizele în procesul de reintegrare. Pentru aceasta este necesar să coordonăm pașii noștri cu partenerii, să anticipăm consecințele deciziilor luate”, a declarat Serebrian.

Serebrian a subliniat că „în prezent, dosarul transnistrean este strâns legat de evenimentele din Ucraina, iar reintegrarea depinde de evoluția situației în această țară vecină".

„Ziua de 24 februarie 2022 a devenit un moment de cotitură și în procesul de reglementare a situației din Transnistria. Războiul din Ucraina a făcut ca toate abordările în privința reglementării transnistrene să devină învechite peste noapte. Negocierile în formatul „5+2” au fost suspendate, rolul formatului „1+1” și al grupurilor de lucru a crescut. Accentul s-a schimbat. Și acum, nu formatul negocierilor este atât de important, cât conținutul acestora”, a spus viceprim-ministrul.

Serebrian a evidențiat în mod special rolul OSCE în situația actuală.

„Acum rolul OSCE este mai important decât înainte. Putem spune că negocierile cu Tiraspolul au loc acum în formatul „1+1+1”, deoarece OSCE este mediator, moderator al negocierilor și ne oferă o platformă pentru dialog”, a remarcat negociatorul din Chișinău.

Potrivit lui Serebrian, procesul de reintegrare a Moldovei și integrarea europeană a țării nu pot fi sincronizate, dar nici nu se poate considera ceva mai important.

„Aceste procese trebuie să meargă în paralel. În mare măsură, procesul de integrare în UE va influența și procesul de reintegrare. Trebuie să înființăm un grup de lucru separat cu regiunea transnistreană care să lucreze în această direcție. Obligațiile Moldovei față de UE trebuie să fie implementate treptat și pe malul stâng al Nistrului. Aceasta se referă la crearea unei piețe comune vamale, fiscale și bancare, la libera circulație a leului moldovenesc. Acest lucru este posibil, deoarece acum 70% din exporturile întreprinderilor din regiune merg către piața UE. Trebuie să facem acest lucru treptat. Nu este foarte potrivit să facem analogii, dar vreau să spun că nu vom urma calea reintegrării Germaniei, când Germania de Vest mai întâi a recunoscut Republica Democrată Germană pentru a o reintegra mai târziu”, a remarcat Serebrian.

În răspunsul la întrebările jurnaliștilor din Tiraspol, el a exprimat regretul că Chișinăul a fost nevoit să limiteze exportul de produse de la fabrica „Electromash”.

"Este foarte trist, dar aceasta este situația în condițiile războiului din Ucraina. Este vorba despre mărfuri cu dublu uz. În aceeași situație s-au găsit și întreprinderile din Chișinău, din Germania și din alte țări ale Europei. Toți suferă din cauza războiului", a spus negociatorul.

El a subliniat, de asemenea, că "comunitatea internațională trebuie să ia în serios în considerare crearea unei zone de securitate în regiunea Mării Negre".

„Aceasta se aplică atât Transnistriei, cât și Ucrainei, Osetiei de Nord și Abhaziei. Având în vedere că Moldova, Ucraina și Georgia sunt candidați la aderarea la Uniunea Europeană, este necesară implicarea UE și a organizațiilor internaționale pentru a asigura pacea și securitatea în regiune”, a concluzionat Serebrian.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.