Transnistria şi Găgăuzia

ANALISTUL POLITIC ANATOL ȚĂRANU CONSIDERĂ CĂ ESTE NECESARĂ ADOPTAREA UNUI NOU STATUT PENTRU GĂGĂUZIA, CARE AR TREBUI SĂ FIE SUPUS UNUI REFERENDUM.

12 aprilie, 2024

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că este necesară o nouă lege privind statutul autonomiei Găgăuziei, care ar trebui adoptată prin referendum. Potrivit INFOTAG, acest lucru a fost afirmat de el în timpul emisiunii „Noua săptămână cu Anatol Golea” la postul TV8.

„Legea actuală privind statutul ATU Găgăuzia a fost adoptată în 1994. Nu este un secret pentru nimeni că a fost adoptată în anumite circumstanțe, sub presiunea Rusiei. La acea vreme, acest lucru părea acceptabil, mulți salutau o astfel de soluție la conflictul apărut în sudul Moldovei. Timpul a arătat că legea este departe de a fi perfectă. Acum ne confruntăm cu probleme care sunt generate inclusiv de această lege”, a spus Țăranu.

Referindu-se la imperfecțiuni, el a remarcat în primul rând „dreptul la autodeterminare al Găgăuziei în caz de pierdere a suveranității Moldovei”.

„În ce fel este posibilă această „autodeterminare”?! În cazul unirii a Moldovei cu România?! Să presupunem că se va întâmpla o astfel de unire. Și în acest caz, în interiorul teritoriului țării, fără granițe externe, se va produce „autodeterminarea” teritoriului a trei raioane care sunt deficitară și nu au nicio șansă de a supraviețui independent?! Este o absurditate care a fost impusă atunci de Rusia”, consideră expertul.

Potrivit lui, o altă eroare a fost poziția legii conform căreia guvernatorul Găgăuziei devine automat membru al guvernului.

„Peste tot în lume, guvernele sunt o emanare politică a voinței cetățenilor: parlamentul ales formează guvernul. Cum poate actualul guvernator al Găgăuziei, care sprijină deschis agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și participă la întâlniri la Moscova, să reprezinte guvernul pro-european al Moldovei?!”, s-a întrebat Țăranu.

Analistul polictic a dat exemplul excluderii primarului Chișinăului din componența guvernului până în 2007, când acesta devenea automat membru al guvernului.

„Și acest lucru a fost posibil până când nu au existat conflicte politice între guvern și primăria Chișinăului. Și atunci, în timpul guvernării comuniștilor, când primarul din Chișinău a fost ales din partea Partidului Liberal, legea a fost modificată și el a fost exclus din componența guvernului”, a amintit politologul.

Țăranu a declarat că o soluție la probleme ar putea fi o nouă lege privind statutul Găgăuziei.

„Trebuie să fie elaborată luând în considerare greșelile comise, precum și opiniile părților și recomandările experților”, a subliniat Țăranu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.