Transnistria şi Găgăuzia

ADUNAREA POPULARĂ S-A ADRESAT PARLAMENTULUI ȘI PREȘEDINTELUI CU CEREREA DE ÎNCHEIERE A ACȚIUNILOR „ANTIGĂGAUZE”

19 aprilie, 2024

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei (APG) s-au adresat vineri, într-o ședință extraordinară, Parlamentului Moldovei și președintei Maia Sandu, cerând întreruperea acțiunilor „antigăgăuze” și „antipopulare” ale autorităților centrale.

Conform INFOTAG, vicepreședintele APG, Gheorghe Leiciu, a amintit că la 12 aprilie „parlamentul a adoptat o lege privind revizuirea hărții judiciare”.

„Se presupune lichidarea Curții de Apel din Comrat, cu transferul ei în Curtea „Sud” din Cahul. Judecătoriile din Vulcănești și Ceadîr-Lunga vor fi, de asemenea, transferate la Cahul”, a remarcat Leiciu.

În autonomie, se consideră că în Comrat ar trebui să intre judecătoriile din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, iar Curtea de Apel din Comrat ar trebui să rămână instanța de apel.

„De când a venit la putere PAS nu a fost adoptată nicio lege care să contribuie la îmbunătățirea vieții în Moldova. Totul se face pentru a ridica tensiunile între Comrat și Chișinău”, cred autorii adresării.

„Cu transferul instanțelor în Cahul vor apărea probleme - deplasările cetățenilor vor fi mai lungi, serviciile avocaților nu vor deveni mai ieftine. Dar cel mai important este că procesul judiciar în instanțele din Găgăuzia s-a desfășurat în limba rusă, înțeleasă de toate minoritățile - găgăuzi, bulgari, ucraineni. La judecătoria Cahul - va fi limba română”, se remarcă în adresare.

APG a cerut parlamentului să nu lichideze instanțele din autonomie. Copii ale adresării au fost trimise Consiliului Europei și organizațiilor internaționale care monitorizează respectarea drepturilor minorităților naționale în Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.22 13:03 Pavel
    Nu da asa adresarea nimic, absolut nimic.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.